Britse kranten erg verdeeld, maar creatief over premier Boris Johnson

Boris Johnson is (alweer) een heel dankbaar onderwerp voor de Britse kranten nu hij premier is van het Verenigd Koninkrijk. Op hun voorpagina's voor woensdagochtend gaan de dagbladen als vanouds creatief om met het nieuws. Inhoudelijk zijn ze erg verdeeld over de kleurrijke nieuwe premier: van ontzettend pessimistisch tot voorzichtig optimistisch.

You love him or hate him. Zo was het al met Boris Johnson toen hij burgemeester van Londen was en later minister van Buitenlandse Zaken, en nu helemaal, nu hij premier van het Verenigd Koninkrijk is.

Dat zal woensdagochtend ook blijken in de Britse krantenwinkels. Want de Britse kranten, die veelal een duidelijke politieke signatuur hebben, zijn erg verdeeld over de nieuwe premier.

The Independent heeft er allerminst een goed oog in. “Welkom in het donkerste uur van de brexit”, bloklettert de krant op zijn voorpagina bovenop een duivelse cartoon van Boris Johnson. 

“Maar 100 dagen om een no-deal ramp af te wenden. Een grensvraagstuk dat niet opgelost kan worden. En de nieuwe eerste minister?” De aanstelling van de premier roept vele vragen op bij de krant.

Bij de Daily Mirror zijn ze ook duidelijk not amused. “Het is echt niet grappig meer”, schrijft de krant bij een montage van vier opvallende archieffoto’s van Boris Johnson.

De krant gebruikt onder andere het iconische beeld waarop Johnson 7 jaar geleden als burgemeester van Londen aan een kabel bungelde tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen in de Britse hoofdstad.

The Guardian zet ook grote vraagtekens bij de nieuwe premier. “Een ambitie volbracht, maar wat nu met het land?“, vraagt de redactie zich in chocoladeletters af.

De Daily Mail gooit het over een heel andere boeg en ziet het optimistisch op zijn voorpagina: “Breng ons nu zonneschijn.” De krant heeft een bijlage van maar liefst 17 pagina’s bijeengeschreven over de nieuwe premier.

The Times belicht ook het optimisme van de nieuwbakken premier. “Johnson gaat aan de slag”, kopt de krant neutraal. De redactie weet dat Johnson de eurosceptische Priti Patel zal opvissen als minister van Binnenlandse Zaken binnen zijn nieuwe regering.

“Niet panikeren”, schrijft de gratis krant Metro op zijn voorpagina, met als bovenkop: “Maak kennis met de nieuwe dude in nummer 10”, daarmee verwijzend naar de nieuwe inwoner van de ambtswoning van de premier, Downing Street 10, in Londen.

Daaronder heeft de redactie een acrostichon uit zijn mouw geschud rond het woord “dude” (kerel).

Ook The Telegraph heeft het over “dude” Johnson die zijn eerste 100 dagen als premier volledig zal moeten wijden aan de afwikkeling van de brexit-saga.

Daily Express heeft het over de can-do-mentaliteit van "Boris" en zet zich schrap voor de nieuwe premier:

En de Financial Times maakt zijn naam waar door een belangrijk financieel aspect te belichten: “IMF waarschuwt voor een no-deal nu Johnson de race wint voor het leiderschap.”

Meest gelezen