Videospeler inladen...

Chirokamp in Nevele: douchen in een serre

De Chiro van Burcht, bij Zwijndrecht, heeft dit jaar een heel bijzondere kampplaats gestrikt. Ze logeren deze zomer bij een sierteeltbedrijf in Nevele. Ontbijten doen ze in een serre en douchen doen ze tussen de planten onder sproeiarmen.

De varkenspest in Wallonië strooide roet in het eten van heel wat scouts- en Chirogroepen. Ook Chiro Burcht zag het kamp in het water vallen en moest dringend op zoek naar een andere slaapplaats. Sierteeltster Annemarie was hun reddende engel. Zij reageerde op een oproep van KVLV, dat is een vrouwenorganisatie die haar leden opriep om jeugdkampen in nood te helpen. En zo geschiedde; Annemarie ontvangt de Chirogroep nu met open armen in haar bedrijf waar ze kamerplanten teelt. 

Eerste keer

“Het is de eerste keer dat ik een Chirogroep ontvang en het valt goed mee”, vertelt Annemarie. “Ik geniet van de massa rond ons en tegelijkertijd kunnen we ongestoord ons werk doen. De groep komt niet veel in het serrebedrijf en ze slapen op de wei die we toch niet echt gebruiken. En ook wij kunnen zelfs goed slapen. De eerste nacht ging dat iets minder goed, omdat ze toen dichter bij ons lagen”, lacht ze.

Douchen tussen de planten

“We hebben gedoucht onder sproeiers”, vertelt Jan enthousiast. “Dat was een heel toffe ervaring. Iedereen zat er naast elkaar te douchen tussen de planten. Plots gingen de sproeiers aan en dat was echt raar om te zien. Het water was wel ijskoud.”

Annemarie laat ons de geïmproviseerde douche zien: “Kijk, hier is de beregeningsboom. Die loopt normaal boven de planten en zo geven we de planten water. Maar we kunnen die arm ook bewegen en dan kan de groep er gewoon onder kruipen. Ze kunnen met 40 man tegelijk douchen!”

Unieke locatie

“We zijn heel blij dat we hier terechtkunnen”, vertelt Chiroleider Ruben. “Het is een leuke locatie, maar we gebruiken de serres niet voor onze activiteiten want dat is natuurlijk het inkomen van de boer. We mochten wel meehelpen als we wilden. Of we dat gaan doen, hangt een beetje van onze planning af.”

Maar of de groep nu meehelpt in het sierteeltbedrijf of niet, de ervaring is in ieder geval uniek. “We eten in een serre”, zegt Luka. “De boer heeft dat speciaal voor ons geregeld. Het is een serre waar hij normaal zijn camion parkeert, maar die heeft hij speciaal voor ons opzij gezet, waarvoor dank!”

 

Annemarie bij de geïmproviseerde douche

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen