Geen mattentaarten in Geraardsbergen door hitte

In Geraardsbergen zullen er even geen mattentaarten verkocht worden op de markt door de hitte. Bakker Pascal Nevens legt twee dagen het werk neer omdat de kwaliteit van de mattentaarten niet gegarandeerd kan worden.“Beter geen mattentaarten, dan slechte en droge taarten.”

De hittegolf zorgt voor veel problemen, zo ook voor mattentaartliefhebbers. De lekkerbekken uit Geraardsbergen moeten twee dagen op hun tanden bijten. Woensdag en donderdag zullen er namelijk geen mattentaarten te koop zijn van bakker Pascal Nevens.

50 graden

“Als men spreekt van temperaturen van 30 graden en meer, dan zit je in een bakkerij met temperaturen van 50 graden en meer”, legt bakker Pascal Nevens uit. “In zo’n hitte is het moeilijk om een goede mattentaart te maken. Het deeg wordt bijvoorbeeld te plakkerig om goed uit te rollen. Er komen dan ook gaten in. Ook het eiwit opkloppen met zulke hoge temperaturen is niet ideaal. En daar komt dan nog bij dat de taarten in de loop van de dag zullen uitdrogen. Een mattentaart is sowieso een beetje droog en brokkelig, maar het mag niet te ver gaan.”

Slechte reclame

“We leggen liever een paar dagen de boeken neer, dan droge mattentaarten aan te bieden aan de klanten”, gaat bakker Pascal Nevens verder. “Slechte reclame is vlug gemaakt op zo’n manier.”

Het is niet het eerste jaar dat het erg warm wordt in ons land. “Vorig jaar hebben we ook één keer geen mattentaarten gebakken. Maar dit keer leggen we twee dagen het werk neer. Het zal niet genoeg afkoelen in de nacht en dan wordt het dus te warm in de bakkerij.”

 

kasto80

Meest gelezen