Videospeler inladen...

Unieke beelden tonen geïsoleerd en bedreigd Amazonevolk

Activisten die ijveren voor een betere bescherming van de inheemse volkeren in het Braziliaanse Amazonegebied, hebben een video vrijgegeven van een man die zou behoren tot het afgezonderde en sterk bedreigde Awá-volk. Op de beelden is te zien hoe de man een achtergelaten machete besnuffelt.

De beelden tonen de man in close-up. Hij raapt de machete op en besnuffelt het mes. Vervolgens krijgt hij door dat hij in de gaten gehouden wordt, waarna hij zich snel uit de voeten maakt.

Volgens Survival International, een organisatie die strijdt voor de rechten van inheemse volkeren, gaat het om iemand van de Awá, een groep van wie het leefgebied sterk bedreigd wordt door houtkappers. Een deel van hen leeft nog op de traditionele manier in volledige afzondering van de buitenwereld.

De beelden zijn gedraaid door Flay Guajajara, een lid van het naburige Guajajara-volk. Hij wil door de video vrij te geven aandacht vragen voor de problematiek. "We hadden geen toestemming van de Awá, maar het is belangrijk om deze beelden te tonen", zegt de man. "Want als we dat niet doen, worden de Awá gedood door de houtkappers."

We gebruiken deze beelden als een schreeuw om hulp

Flay Guajajara

Na de ontbossing wordt het vrijgekomen land gebruikt voor veeboerderijen, sojaplantages en mijnbouw. "We gebruiken deze beelden als een schreeuw om hulp en we roepen de overheid op om de levens te beschermen van onze broeders die geen contact willen met buitenstaanders", zegt Guajajara.

Het leefgebied van de Awá heeft een beschermde status, maar dat weerhoudt houtkappers en ranchers er niet van om erin binnen te dringen. Onder President Jair Bolsonaro zal dat wellicht niet veranderen. Hij heeft al meerdere keren aangegeven dat hij de maatregelen voor milieubescherming wil terugschroeven om de economie aan te zwengelen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen