Geuroverlast REMO-stort in Houthalen-Helchteren raakt maar niet opgelost

De buurtbewoners van het REMO-stort in Houthalen-Helchteren klagen al twee zomers over geuroverlast. Ze willen dat de gemeente maatregelen neemt, als het bedrijf de overlast niet snel opgelost krijgt.

Het zijn inwoners uit verschillende wijken uit Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren die klagen over de aanhoudende geuroverlast. "We kunnen 's nachts niet meer slapen met de ramen open. Zelfs langs de dampkap en de schouw komt die ranzige en zure geur naar binnen. Het komt met slierten, eerst bij valavond en in de loop van de nacht komt er telkens weer wat geur bij tot je misselijk wakker wordt. Het is onhoudbaar geworden, want dit sleept nu al meer dan twee jaar aan."

Meldingen

Buurtbewoners kunnen de politie bellen bij geurhinder om vaststellingen te komen doen. "Maar de gelatenheid bij de mensen is groot", zegt een buurtbewoner. "Ze hebben het al zo vaak gemeld, maar er verandert niets. Dus na al die tijd doen ze de moeite niet meer."

Ook een ambtenaar van de milieu-inspectie kan een PV opmaken. "Maar het probleem is dat de geurhinder onvoorspelbaar is en echt met vlagen komt. En ik heb het gevoel dat ze ons gewoon niet geloven. Ik heb zelfs al voorgesteld dat ze eens twee weken bij mij komen logeren. Dan merken ze het meteen. Maar daar willen ze niet op in gaan."

Maatregelen

Ondanks metingen in de buurt kon de VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, niet achterhalen wat de precieze oorzaak is van de geuroverlast. De groep Machiels, die het REMO-stort uitbaat, nam al verschillende maatregelen. Zo werden de gasleidingen in het stort hersteld, zijn de percolaatputten afgedekt. En sinds enkele maanden wordt er ook een geurstof over een deel van het stort verneveld. "Maar allemaal zonder resultaat", zegt Marcel Lijnen van het actiecomité. "En we hebben geen nood aan inspanningen, wel aan resultaten. Als je als bedrijf er na twee jaar nog altijd niet in slaagt om geurhinder op te lossen, dan ben je niet bekwaam om een stort uit te baten. En dan moet het maar stopgezet worden." 

Burgemeester mee op pad

"We zijn sinds vorig jaar gestart met een toezichtscommissie om dit probleem op te volgen", zegt burgemeester Alain Ijzermans. "Daarin zitten onder meer specialisten en buurtbewoners. De milieu-inspectie geeft Machiels ook stelstelmatig aanbevelingen en opdrachten van de milieu-inspectie om aanpassingen te doen maar blijkbaar raakt het probleem niet opgelost. Ik begrijp de buurtbewoners als ze zeggen dat dit ooit moet stoppen. Ik ga blijven aandringen bij het bedrijf, en de druk opvoeren. Ik was vannacht zelf op een plaats waar het probleem zich stelt en ik kreeg tegelijkertijd ook 6 meldingen van buurtbewoners die niet eens wisten dat ik er was. Ook de ambtenaren van onze milieudienst zijn 's nachts op pad met de milieu-inspectie, om vaststellingen te doen. Maar toch blijft het probleem zich voordoen. Wij zijn in overleg, ook met de provincie, dat die geurhinder moet stoppen."

Uitbreiding?

De buurtbewoners zijn er ook niet over te spreken dat de groep Machiels nu een nieuwe zone in gebruik wil nemen om nog meer industrieel afval te storten. "Dat gaat om de zone 11. In eerste instantie was de vergunning voor die uitbreiding geweigerd omdat de uitbreiding gekoppeld was aan het Closing The Circle-project waarbij het stort zou opgegraven en verwerkt worden. Maar de Raad van State heeft dat dossier van tafel geveegd. Dus vinden we niet dat er nog meer zou mogen gestort worden." De provincie moet de komende weken een beslissing nemen over het dossier. De groep Machiels wil intussen niet reageren op de aanhoudende klachten van buurtbewoners.

 

 

 

Meest gelezen