Giftige blauwalgen gevonden in zeekanaal in Vilvoorde

In het zeekanaal Brussel-Schelde zijn blauwalgen gevonden, die zijn giftig en je kan er ziek van worden. Het is daarom tijdelijk verboden om te waterskiën of kajakken op het kanaal ter hoogte van Vilvoorde en Grimbergen.

Na een periode van warmte en aanhoudende droogte hebben heel wat wateren te kampen met algengroei. Vooral de blauwalgen kunnen zich dan explosief vermenigvuldigen. Ze scheiden giftige stoffen af die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier bij contact of inname van het besmette water. Blauwalgen kunnen ook huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten veroorzaken. Om die redenen geldt er nu een captatie- en recreatieverbod op het zeekanaal Brussel-Schelde ter hoogte van Vilvoorde en Grimbergen.

Groene drijflaag

"De mensen die daar langskomen gaan een groene drijflaag op het water zien", vertelt Carolien Peelaerts van de Vlaamse waterweg. "In een straal van 100 meter rond die drijflaag is het voor landbouwers verboden om nog water op te nemen uit het kanaal. Ook voor mensen die komen ontspannen in het kanaal, kan er tijdelijk geen recreatie zoals waterski doorgaan." De plezierboten varen wel nog uit op het zeekanaal Brussel-Schelde. Zodra die blauwalgen verdwenen zijn, mag je op het kanaal opnieuw watersport beoefenen. 

Meest gelezen