Huizen in een jaar tijd gemiddeld 10.000 euro duurder: hoeveel kost een huis nu in uw streek?

In een jaar tijd zijn de Belgische huizen gemiddeld 3,7 procent, zowat 10.000 euro, duurder geworden. Dat blijkt uit de nieuwste Notarisbarometer. Een gemiddeld woonhuis in ons land kost vandaag 260.145 euro, maar in Vlaanderen mag u daar vaak nog een flinke som bijtellen. We hebben de prijzen voor u in kaart gezet.

260.145 euro, zoveel betaalde u in het tweede trimester van 2019 voor een gemiddeld woonhuis in België, 3,7 procent meer dan een jaar eerder. Dat is een vrij forse stijging en die heeft te maken met een ander opmerkelijk cijfer uit de Notarisbarometer: nooit noteerden de notarissen meer transacties dan in het voorbije trimester. Het aantal transacties steeg op een jaar tijd met 7,5 procent. 

Enerzijds willen mensen profiteren van de erg lage rentevoeten op hypothecaire kredieten. Anderzijds zijn ook beleggers actiever

Bart Van Opstal, woordvoerder van Notaris.be

"De vraag naar vastgoed ligt heel hoog", zegt Bart Van Opstal van notarisfederatie Notaris.be. "Enerzijds willen mensen profiteren van de erg lage rentevoeten op hypothecaire kredieten. Anderzijds zijn ook beleggers actiever, omdat die op zoek zijn naar meer rendement dan ze krijgen op hun spaarboekje."

Vlaams-Brabant duurste in Vlaanderen

De gemiddelde huizenprijzen verschillen uiteraard sterk van regio tot regio en van provincie tot provincie. In Vlaanderen betaal je vandaag gemiddeld 281.954 euro, in Wallonië is dat een pak minder: 194.531 euro. Brussel is buiten categorie. Daar kost een huis gemiddeld 469.597 euro.

De duurste Vlaamse provincie is Vlaams-Brabant. De gemiddelde prijs voor een huis ligt er 41.000 euro boven het Vlaamse gemiddelde. Limburg en West-Vlaanderen zijn ook vandaag nog altijd de goedkoopste Vlaamse provincies voor woonhuizen.

Ook prijs appartementen de hoogte in

Ook voor appartementen betaalt u trouwens in een jaar tijd gemiddeld ruim 10.000 euro extra, zo blijkt verder uit de cijfers van Notaris.be. Een Belgisch appartement kost nu gemiddeld 229.820 euro, 4,8 procent meer dan een jaar geleden.

(Lees verder onder de foto)

Brussel is het duurste gewest. Daar kost een appartement gemiddeld 249.071 euro. In Vlaanderen is dat 231.386 euro, in Wallonië net geen 175.000 euro.

Van alle Vlaamse provincies steeg de prijs voor appartementen het snelste in West-Vlaanderen (+5,3%), wat natuurlijk vooral met de vastgoedprijzen aan de kust te maken heeft. Voor het eerst ligt de gemiddelde prijs voor een appartement in de kustprovincie boven de 260.000 euro. 

In Limburg is een appartement het goedkoopste - u betaalt er gemiddeld nog geen 200.000 euro - en is de prijs ook nauwelijks gestegen.

Met argusogen volgen

Bekijk je de prijsstijging van huizen en appartementen over een periode van 5 jaar, dan ligt die voor beide op zowat 13 procent. "Maar je moet natuurlijk ook rekening houden met de inflatie in die periode, en die bedroeg ongeveer 8 procent", zegt Van Opstal nog. "Dat wil zeggen dat de prijzen van vastgoed echt gestegen zijn met ongeveer 5 procent. Dat is 1 procent per jaar, al bij al een redelijk cijfer."

Het afgelopen trimester lag het aantal transacties wel erg hoog, dus dat betekent dat er extra druk komt op de vastgoedmarkt

Bart Van Opstal, woordvoerder van Notaris.be

Toch bekijken de notarissen de nieuwste cijfers met argusogen, geeft Van Opstal toe. "Het afgelopen trimester lag het aantal transacties wel erg hoog, dus dat betekent dat er extra druk komt op de vastgoedmarkt. We zien dat gereflecteerd in de prijzen. Dus het is uitkijken naar de volgende trimesters om te zien of die tendens zich zal blijven voortzetten."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen