foto www.auschwitz.org.pl

Kazimierz Albin overleden, laatste overlevende van het allereerste nazi-transport naar Auschwitz

In Polen is de allerlaatste overlever gestorven van het eerste konvooi gevangenen dat de nazi's naar Auschwitz brachten. Kazimierz Albin werd 96. In het kamp droeg hij het getatoeëerde nummer 118.      

In januari 1940 vluchtte de toen 18-jarige Kazimierz Albin van Polen naar Slowakije, maar daar pakten de nazi's hem op. Ze zetten hem op transport naar Auschwitz samen met 700 lotgenoten. Zij waren de eerste gevangenen in Auschwitz. 30 Duitse veroordeelden van gemeen recht bewaakten het kamp.  

Albin behoorde tot de zowat 150.000 niet-joodse gevangenen in Auschwitz. De helft van die groep overleefde het niet. In 1942 vormden de nazi's Auschwitz om tot een uitroeiingskamp voor joden. Omdat hij goed Duits sprak, mocht Albin in de kampkeuken werken.   

In februari 1943 ontsnapte hij samen met verscheidene andere Poolse gevangenen, zo goed als naakt bij min 10 graden. Hij sloot zich aan bij het verzet. Intussen waren ook zijn moeder en zus in Auschwitz terechtgekomen.  

Na de oorlog werd Albin luchtvaart-ingenieur. Hij adviseerde de Poolse regering over de bewaring van het kamp van Auschwitz. In Auschwitz-Birkenau zijn 1 miljoen joodse en 100.000 andere gevangenen vermoord.  

Meest gelezen