Zo probeert kinderopvang De Bolleboosjes in Kortenberg de hitte te bestrijden

Deze week is het extreem warm en dus moeten we extra waakzaam zijn, niet alleen voor oudere mensen maar ook voor jonge kinderen. Oververhitting voorkomen is de boodschap. Marielle van kinderopvang De Bolleboosjes in Kortenberg werkt al 42 jaar in de opvang, maar ze maakte zulke hoge temperaturen nog nooit mee. Samen met haar team neemt ze dan ook enkele maatregelen.

"Ik ben vanochtend om 5 uur opgestaan en heb alle vensters opengezet zodat het hier heel goed kan tochten", vertelt Marielle.  "Om 7 uur zijn de eerste kindjes binnengekomen en toen was het hier lekker fris. We hebben dan binnen nog wat met hen gespeeld en rond 9u zijn we naar buiten gegaan." 

Extra verkoeling

Omwille van de hitte zorgt Marielle voor extra verkoeling voor de kinderen: "In onze tuin staan twee badjes in de schaduw en het water is lauw. Het mag niet te koud zijn, want anders is het temperatuurverschil te groot. De kindjes hebben al heel wat pret gehad. Onze voeding is ook aangepast aan het warme weer. Het eten is lauw en we zorgen er ook voor dat er voldoende suikers en zout in het eten zitten zodat de kindjes niet kunnen uitdrogen." 

Geen airco

Kind & Gezin raadt het plaatsen van airco af, omdat deze koeling een infectie op de luchtwegen kan veroorzaken. De crèche heeft dan ook geen airco, bevestigt Marielle: "Wij hebben enkel ventilators, maar die worden niet op de kindjes gericht. We zitten ook in een vrij oud huis en in het voorste deel van het huis komt de zon niet. Zo kunnen we hier dus goed afkoelen. Als het donderdag code rood zou zijn, dan gaan we zien of we al dan niet gaan sluiten. Gelukkig is het nu nog allemaal heel goed te doen. 

Temperatuur op peil houden

Ook dochter Emmy is extra waakzaam: "Momenteel hebben de kindjes nog geen last van de warmte. We zorgen ervoor dat ze voldoende drinken en we hebben ook aan de ouders gevraagd om losse en luchtige kledij aan te doen waardoor ze hun temperatuur op peil kunnen houden." 

 

Meest gelezen