Videospeler inladen...

Li Peng overleden, Chinese gewezen premier die de studentenopstand van 1989 op Tiananmenplein neersloeg

In China is gewezen premier Li Peng overleden. Hij was een autoritaire onpopulaire apparatsjik van de oude stempel. In 1989 kondigde hij de staat van beleg af tijdens het studentenprotest op het Tiananmenplein en was zo medeverantwoordelijk voor de bloedige onderdrukking van de democratische beweging. Hij lag ook aan de basis van de controversiële grote stuwdammen op de Yangtze-rivier, waarbij meer dan een miljoen mensen hun huis moesten verlaten. Li Peng werd bijna 91.

Li Peng was een Chinese stamboekcommunist. Zijn vader streed al tegen de Japanners en de nationalisten. Zelf werd hij opgepikt voor hoge ambten door Zhou Enlai, de sluwe tweede man van het regime vanaf eind jaren 1950 tot begin jaren 1970. Na een opleiding in Moskou werkte Li Peng in de energiesector en garandeerde hij de stroomvoorziening tijdens de rommelige periode van de culturele revolutie. Zijn kinderen zijn actief aan de top van de Chinese elektriciteitsbedrijven, als gouverneur en transportminister.  

Li peng beschouwde de studenten op het Tiananmenplein als tuig

Li Peng was zeker niet de leider met de bevlogen principes of ideeën.  Hij draaide 30 jaar mee aan de top van de communistische partij, tot in 2002. Na de bloedige onderdrukking van de democratie-beweging en de algehele internationale verontwaardiging daarover, slaagde hij er in om China als economische grootmacht aansluiting te laten vinden bij de rest van de wereld. Ook op dat vlak trad hij hard op, denk aan de meer dan een miljoen mensen die uit hun huis werden gezet voor de bouw van de megalomane Drieklovendam op de Yangtze, de Blauwe Rivier. Voorts was het Chinese ruimteprogramma een van zijn stokpaardjes.

Videospeler inladen...

Li Peng en niet de hervormingsgezinde Zhao Ziyang werd premier in 1987. Zhao  ergerde Li vaak, onder meer door contact te hebben met de leiders van het studentenoproer en door gewonde betogers te bezoeken in het ziekenhuis. Li beschouwde de studenten als anarchisten. In de nacht van 3 op 4 juni 1989 liet hij het Chinese leger het Tiananmenplein of Plein van de Poort van de Hemelse Vrede schoonvegen. Mogelijk kwamen daarbij honderden betogers om, het precieze aantal is nooit bekendgemaakt. Li bleef premier tot 1998, werd dan voorzitter van het parlement en verliet de politiek in 2002.

Meest gelezen