Videospeler inladen...

Nieuwe Britse premier Boris Johnson: "We zullen de brexit afronden en het land verenigen"

In zijn eerste toespraak als nieuwe leider van de Britse Conservatieve Partij, en dus Britse premier, heeft Boris Johnson zich van zijn meest optimistische kant laten zien. "Sommigen zeggen dat we het niet kunnen waarmaken, maar we zullen de brexit afronden en het land verenigen."

Boris Johnson (55) is zoals verwacht verkozen tot nieuwe leider van de Conservatieve Partij. Johnson haalde het met meer dan 92.000 stemmen zoals verwacht vlot van zijn tegenstander Jeremy Hunt (46.656 stemmen). De zowat 160.000 leden van de Conservatieve Partij konden de voorbije weken hun stem uitbrengen.

Aangezien de nieuwe leider van de regeringspartij ook meteen de nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk wordt, zal Johnson morgen Theresa May opvolgen. May nam eerder dit jaar ontslag omdat er binnen haar partij zodanig veel onenigheid was ontstaan over de manier waarop ze de brexit aanpakte.

VIDEO: Bekijk de eerste toespraak van Boris Johnson als leider van de Conservatieven (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

In zijn eerste toespraak als nieuwe partijleider bedankte hij eerst zijn tegenstander Hunt - "een vriendelijke man met goede ideeën die ik nu zal stelen" - en ontslagnemend premier May, "voor haar dienst aan de partij en het land". "Ze heeft dat met heel veel passie en volharding gedaan."

Johnson gaf een zeer optimistische speech, waarmee hij zijn Conservatieve partijleden duidelijk wilde begeesteren en verenigen. "Ik weet dat er mensen zullen zijn die de wijsheid van jullie beslissing in vraag zullen stellen", sprak hij zijn partijleden toe, "maar niemand heeft het monopolie op de wijsheid. Maar wij Conservatieven hebben altijd de beste instincten gehad. Wij hebben het beste inzicht in de menselijke natuur en het menselijke hart. Het is nu aan ons om een goede balans te vinden tussen de nobele instincten van eenieder om te zorgen voor de eigen familie, je eigen huis en het instinct om te delen en een fantastische samenleving op te bouwen."

Wat de brexit betreft, het thema dat de voorbije jaren de Britse politiek heeft gedomineerd, is Johnson duidelijk: "Sommigen zeggen dat we het niet kunnen waarmaken, dat niemand ooit voor zo'n opdracht heeft gestaan, maar wij weten dat we het kunnen en de mensen in dit land vertrouwen erop dat we het kunnen en we gaan het ook doen. We gaan de brexit afronden, het land verenigen en Jeremy Corbyn (de leider van de grootste oppositiepartij Labour, nvdr.) verslaan!"

Johnson kreeg tijdens zijn speech de lachers op zijn hand met verschillende grapjes, maar besloot met een duidelijke belofte. "Ik zal vanaf nu heel hard werken. De campagne is voorbij en het werk begint."

Donald Trump: "Hij zal dat uitstekend doen!"

De Amerikaanse president Donald Trump, een bondgenoot van Boris Johnson, heeft de nieuwe partijleider en premier al meteen gefeliciteerd: "Gefeliciteerd Boris Johnson, als nieuwe eerste minister van het Verenigd Koninkrijk. Hij zal dat uitstekend doen!"

Ontslagnemend premier Theresa May verklaarde haar opvolger haar volledige steun te zullen geven. "We moeten nu samenwerken om een brexit af te ronden die goed is voor het volledige VK en om Jeremy Corbyn uit de regering te houden", tweette ze.

Labourleider Jeremy Corbyn van zijn kant riep meteen op tot nieuwe verkiezingen. "Boris Johnson heeft niet de steun van het land, maar van minder dan 100.000 niet representatieve leden van de Conservatieve Partij" schrijft hij op Twitter. "De bevolking zou zelf moeten kunnen kiezen wie de eerste minister wordt."

Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar voor de Europese Unie over de brexit, zei dan weer ernaar uit te kijken om "constructief" met Boris Johnson samen te werken. Ook andere Europese leiders gaven die boodschap mee. Barnier wil het terugtrekkingsakkoord dat May met de Unie heeft afgesloten, er alsnog doorkrijgen. Over de vraag van Johnson om het hele akkoord te heronderhandelen sprak hij met geen woord. Een aanpassing van de politieke verklaring (een toekomstgerichte tekst die bij het akkoord hoort) ziet hij wel zitten.

Boris Johnson en Jeremy Hunt (rechts) net voor de bekendmaking van de resultaten.
AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze reporter Steven Decraene geeft meer uitleg vanuit Londen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen