Oman start met kringloopwinkels en zoekt inspiratie in Antwerpen

In Oman, ten zuiden van de Verenigde Arabische Emiraten, zijn er plannen om kringloopwinkels te openen. Dat is op zich al bijzonder, maar meer nog: ze komen in Antwerpen de mosterd halen.

Kringloopwinkels zijn populair in Antwerpen. Onlangs is er nog eentje geopend aan de bekende winkelstraat Meir. Er worden hier in kringwinkels niet alleen tweedehandsspullen verkocht, maar mensen worden hier ook bewust gemaakt om niet zomaar dingen weg te gooien, maar weer te hergebruiken. En dat verhaal willen ze in Oman ook vertellen.

Verplicht schoolvak

Medewerkers van de Antwerpse Kringwinkel zijn al twee keer in Oman geweest om te bekijken hoe ze het daar het beste aanpakken. Zo zal het sorteercentrum – waar de spullen voor de verschillende kringloopwinkels verdeeld worden - daar op de universiteit komen. En dat is een bewuste keuze, zegt Frank Dingemans van De Kringwinkel Antwerpen. “Op zo’n campus vinden we een jongere generatie terug. Dat is een generatie die openstaat voor verandering.”

Verder zullen de Omaanse studenten ook verder helpen bij de uitbouw van de kringloopwinkels. Er zal zelfs over lesgegeven worden in een apart verplicht vak. “Studenten economie kunnen bijvoorbeeld kleine businessmodellen rond hergebruik ontwikkelen en studenten communicatie kunnen dan weer verschillende campagnes op poten zetten. Op die manier bouwt iedereen daar mee aan een milieuvriendelijkere maatschappij.”

Meest gelezen