Videospeler inladen...

Pieter Timmermans (VBO): "Efficiëntiewinst van 1 procent in sociale zekerheid moet doenbaar zijn"

Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO, heeft er vertrouwen in dat er vanaf september schot zal komen in de formatie van een nieuwe federale regering. Hij schuift daarbij drie prioriteiten naar voren: er moeten meer mensen aan de slag, het overheidsbeslag moet naar beneden en er zal moeten worden bespaard in de sociale zekerheid. In die sociale zekerheid moet het volgens hem mogelijk zijn om 1 procent efficiëntiewinst te boeken. 

"Ik hoop dat er na het verlof, vanaf midden augustus of begin september, echt een wake-upcall is bij de politici om aan tafel te gaan zitten", zegt Timmermans in Terzake. In eerste instantie is zijn boodschap gericht aan PS en N-VA. "Ik denk dat dit de twee partijen zijn die de grootste zijn in het zuiden en het noorden van het land. Het lijkt mij logisch dat die twee met elkaar gaan praten." Of dit tot een akkoord kan leiden, weet Timmermans niet: "Maar als je niet met elkaar kan praten, heb je zelfs geen begin van een oplossing." 

Het lijkt mij logisch dat PS en N-VA met elkaar gaan praten

VBO-topman Pieter Timmermans

Nochtans dringt de tijd, want gisteren bleek nog dat het gat in de begroting veel groter is dan tot nu toe aangenomen. Sterker nog: bij ongewijzigd beleid zakken we 150 miljoen euro per maand verder weg in het rood. Bovendien wacht Europa op een aanvaardbare begroting. Mocht die problematisch zijn, kan dat ons land in de problemen brengen.

Die begroting is het eerste wat in orde moet worden gebracht, aldus Pieter Timmermans. Op zijn verlanglijstje staan drie prioriteiten: er moeten meer mensen aan het werk waardoor de staat meer inkomsten kan krijgen, het overheidsbeslag moet dringend dalen en daarbij mogen de regio's niet worden ontzien en er moet worden gesneden in de sociale zekerheid. 

Hij ziet wel mogelijkheden om in die sociale zekerheid te snoeien. "Als je een budget van om en bij 75 à 80 miljard beheert, moet je toch wel 1 procent efficiëntiewinst kunnen boeken. Dat is 800 miljoen. Ik zou dat kunnen doen samen met de sociale partners en de leidende ambtenaren. Dat moet doenbaar zijn zonder aan de fundamenten van het sociale systeem te raken."

Bekijk hieronder het gesprek met Pieter Timmermans in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen