Saudische blogger op bezoek in Jeruzalem aangevallen door Palestijnen

De Saudische blogger Mohammed Saud werd in de Oude Stad in Jeruzalem door Palestijnen bekogeld met schoenen en stoelen. De Saudische man, en fan van Israël zoals te zien is op zijn Twitteraccount, is in Israël op uitnodiging van de Israëlische autoriteiten. Het bezoek was bedoeld om de verzoening tussen Israël en sommige Arabische Golfstaten in beeld te brengen. Bij de Palestijnen schoot het optreden van de Saudi in het verkeerde keelgat.

Op sociale media is te zien hoe de Saudische blogger met schoenen en andere voorwerpen wordt bekogeld als hij aankomt in de Oude Stad in Jeruzalem, dat is voor de Palestijnen een door Israël bezet gebied. Palestijnse omstanders roepen "collaborateur", "verrader" en "vuile Zionist" naar de man als hij richting de al-Aqsa-moskee stapt. De woedende Palestijnen slingeren ook scheldwoorden voor de Saudische koning naar de blogger zijn hoofd.

Op het binnenplein van de al-Aqsa-moskee is ook te zien hoe een kind naar de man spuugt. Een andere woedende omstander roept: "Laat Trump jullie Saudische koning maar goed uitmelken". De Saudi wordt onder meer verhinderd om te bidden in de moskee: "Ga in een synagoge bidden", roept een Palestijn naar hem. De man wordt uiteindelijk gedwongen om de plek te verlaten.

Arabische delegatie in Israël

Naast de blogger zouden er ook nog andere Arabische journalisten op bezoek zijn. Dat meldt de officiële Twitteraccount van de Israëlische regering zonder veel details over de gasten: "Een aantal gasten komen uit landen die nog geen diplomatieke relaties hebben met Israël. Ze beschrijven het bezoek als een droomreis", klinkt het in de tweet.

Toenemende verzoening

Officieel zijn er nog geen diplomatieke relaties tussen Israël en de Golfstaten. Toch is de verzoening al maanden bezig. Zo was bijvoorbeeld de Israëlische premier Benjamin Netanyahu onlangs op bezoek in Oman. De Israëlische minister van Sport en Cultuur op zijn beurt, was eind oktober in Abu Dhabi.

De Saudisch regering had al in verschillende interviews uitdrukkelijk haar bereidheid herhaald om Israël officieel als staat te erkennen, weliswaar zij aan zij met een Palestijnse staat. De toenadering is onder meer een gevolg van de toenemende spanning tussen Iran aan de ene kant en Israël en de Arabische Golfstaten aan de andere kant. De Saudi's, samen met hun bondgenoten, en Israël beschouwen Iran als gemeenschappelijke vijand in de regio.

De Israëlische minister van Sport en Cultuur Miri Regev (midden) op bezoek in Abu Dhabi (VAE), oktober 2018.

Protest tegen "deal of the century"

Afgelopen maand was er weer meer toenadering tussen Israël en de Golfstaten. Zo werd in Bahrein een conferentie georganiseerd om de eerste stappen te lanceren van het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump, ook bekend als "deal of the century", of het "plan van de eeuw". Op die conferentie waren er voor het eerst Israëlische journalisten te zien in de Golfstaten.

Bahrein wil samen met Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten het vredesplan van Trump steunen. Een plan dat allesbehalve populair is bij de Palestijnen. Volgens de Palestijnen wil Trump het bestaan van een toekomstige Palestijnse staat ondermijnen.

Meest gelezen