Nicolas Maeterlinck

De hittegolf die records dreigt te breken: waar komen deze hoge temperaturen vandaan?

Het wordt vandaag opnieuw een warme dag, met temperaturen tot 38 graden Celsius in het centrum van het land. Gisteren was het al de warmste 23 juli en vandaag kan het zelfs de warmste dag ooit worden, sinds de start van de metingen in 1833. Daarvoor moet het record van 36,6 graden uit 1947 worden gebroken. "Die kans is groot, en morgen wordt het record waarschijnlijk al opnieuw gebroken", zegt weerman Bram Verbruggen. Van waar komt die hittegolf eigenlijk?

"We bevinden ons momenteel aan de westelijke zijde van een hogedrukgebied", vertelt weerman Bram Verbruggen. "Dat hogedrukgebied ligt op dit moment boven het centrum van Europa en daardoor wordt dus heel warme lucht van over Noord-Afrika via Spanje en Frankrijk in onze richting geblazen. Dat is echt wel extreem warme lucht."

Die warme lucht schuift langzaam op naar ons land en doet de temperaturen elke dag stijgen. "Die warme lucht wordt de hele tijd over land gevoerd en kan dus niet afkoelen. Lucht die van over zee komt, kan dat wel. We krijgen vandaag en morgen dan ook vrij droge lucht tot bij ons. Die maakt de hitte, relatief gezien, iets draaglijker. Maar vanaf vrijdag gaat de luchtvochtigheid toenemen en dan krijg je van dat typisch plakkerig, heet weer."

Deze hittegolf is echt eentje buiten categorie, die alle dagrecords doet sneuvelen

Bram Verbruggen, weerman VRT

Morgen wordt de warmste dag van de week, met temperaturen tot wel 40 graden Celsius. Daarmee wordt het wellicht de warmste dag ooit sinds het begin van de metingen. Het huidige record dateert al van 27 juni 1947. Toen werd in Ukkel 36,6 graden gemeten. "Maar mogelijk wordt dat record vandaag ook al gebroken."

Volgens weerman Bram Verbruggen mogen we echt wel spreken van uitzonderlijke temperaturen: "Het is al de tweede hittegolf dit jaar. Dat op zich is al vrij uitzonderlijk en een bewijs van de klimaatverstoring. Maar deze hittegolf is er echt eentje buiten categorie, die alle dagrecords doet sneuvelen."

(lees verder onder de tweet)

Zaterdag koeler

Vrijdag wordt een overgangsdag. "Waarschijnlijk met grote verschillen tussen het westen en het oosten van het land", zegt Bram Verbruggen. "In het westen zal het al wat frisser zijn terwijl we in het oosten opnieuw naar temperaturen ver boven de 35 graden gaan. Maar vanaf zaterdag wordt het echt wel wat koeler met temperaturen rond de 23 à 24 graden, en krijgen we tijdelijk wisselvallig weer."

Bekijk hier het meest recente weerbericht (lees verder onder de video):

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Wat met de rest van Europa?

Ook onze buurlanden Luxemburg, Nederland, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kreunen onder de hitte. In de Franse stad Bordeaux werd gisteren 41,2 graden gemeten. "Ook in Denemarken hebben ze extreem warm weer. Ga je nog wat noordelijker dan kom je terug wat frissere temperaturen tegen", zegt Verbruggen.

"Boven Scandinavië draait de lucht, maakt die een grote bocht en gaat dan terug richting zuiden. Landen ten oosten van de hogedrukkern hebben frissere temperaturen. In Roemenië is het bijvoorbeeld best aangenaam momenteel."

En ook in Portugal is het in sommige gebieden wat frisser. In Porto wordt het deze week niet warmer dan 22 graden bijvoorbeeld. "Portugal valt net buiten het hogedrukgebied. Daar voelen ze de invloed van een lagedrukgebied en een aantal storingen die daar passeren. Dat geeft af en toe wat regen en wat koelere temperaturen tussen de 20 en 25 graden."

Tijdens een VRT NWS Live  heeft weervrouw Sabine Hagedoren een antwoord gegeven op veelgestelde vragen over de hitte die deze week in ons land is. Bekijk de vragen en de antwoorden in onderstaande video.

Videospeler inladen...

Meest gelezen