Joint Staff, Ministry of Defense

Zuid-Korea vuurt waarschuwingsschoten af op Russisch militair vliegtuig

Zuid-Korea heeft waarschuwingsschoten afgevuurd op een Russische militair vliegtuig dat het Zuid-Koreaanse luchtruim was binnengedrongen. Dat gebeurde twee keer kort na elkaar. Het is de eerste keer dat zoiets met een Russisch toestel gebeurt, zegt Zuid-Korea. Het land gaat klacht indienen. Rusland ontkent dat zijn vliegtuigen het luchtruim van andere landen hebben geschonden. 

Een Russisch militair vliegtuig heeft vanochtend rond 9 uur lokale tijd twee keer het Zuid-Koreaanse luchtruim geschonden. Volgens Zuid-Korea vloog een Russische A-50 waarnemingsvliegtuig de eerste keer drie minuten, de tweede keer vier minuten in het Zuid-Koreaanse luchtruim. Zuid-Korea stuurde onmiddellijk jachtvliegtuigen uit die twee keer een waarschuwingsschot afvuurden. De Russische piloot reageerde daarop niet.

Volgens Zuid-Korea is het de eerste keer dat zich zo’n incident tussen de twee landen voordoet. Het toestel vloog op dat moment in de buurt van de Liancourtrotsen. De kleine eilandgroep in de Japanse Zee behoort tot Zuid-Korea, waar ze Dokdo-eilanden heet.  Tot ongenoegen van Japan, waar ze de eilanden zelf claimen en kennen als Takeshima.

Net voor het incident waren in de buurt ook al drie Russische militaire vliegtuigen gesignaleerd, de bewuste A-50 en 2 bommenwerpers, samen met twee Chinese bommenwerpers. Dat gebeurde in de Koreaanse identificatiezone (Korea Air Defense Identification Zone, kortweg KADIZ), een zone die Zuid-Korea monitort, maar die ruimer is dan het eigenlijke grondgebied.

Van alle kanten protest, Rusland ontkent

Het Russische ministerie van Defensie ontkent dat Russische toestellen  het Zuid-Koreaanse luchtruim hebben geschonden en beschuldigt de Zuid-Koreaanse jachtvliegtuigen van het uitvoeren van gevaarlijke manoeuvres. Het is niet de eerste keer dat Zuid-Koreaanse piloten interfereren met Russische militaire vliegtuigen over neutrale wateren, zei het ministerie. Rusland voegt toe dat de Zuid-Koreaanse piloten niet hebben gecommuniceerd met het Russische vliegtuig. De manoeuvres door Zuid-Korea zijn onprofessioneel volgens Rusland. 

Zuid-Korea is niet opgezet met het Russische manoeuvre. Het land heeft de Russische ambassadeur op het matje geroepen.

Ook Japan protesteert: Tokio heeft na het incident van vanochtend klacht ingediend bij zowel Rusland als Zuid-Korea. Beiden wordt verweten dat ze het Japanse luchtruim hebben geschonden. Japan zegt overigens dat het zelf ook gevechtsvliegtuigen stuurde om de Russische en Chinese toestellen te onderscheppen.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen