Videospeler inladen...

Bijltjesdag in de Britse regering: zelfs "brexiteers" worden ontslagen door Boris Johnson, nieuwe ploeg krijgt vorm

De nieuwe Britse premier Boris Johnson lijkt schoon schip te willen maken in zijn regering. Veel ministers waren al voor zijn aantreden opgestapt, maar nu heeft Johnson ook een aantal bekende voorstanders van de brexit de laan uitgestuurd. Intussen worden de namen bekend van de nieuwe beleidsploeg.

Vanmiddag stond de hele regering premier Theresa May nog uit te wuiven toen ze haar ambtswoning in Downing Street verliet. Een aantal kopstukken zoals minister van Financiën Philip Hammond, zijn collega van Justitie David Gauke, minister van Economie Greg Clark en die van Ontwikkelingssamenwerking Rory Stewart hadden de bui zien hangen en kozen eieren voor hun geld door hun ontslag aan te bieden aan premier May. Ook minister van Transport Chris Grayling vertrekt.

Dit is een bloedbad. Ik hoop dat hij weet wat hij aan het doen is. Ik zie dit niet graag.

Journalist Nicholas Watt citeert aanhanger van Johnson in het Lagerhuis

Dat waren notoire tegenstanders van de brexit of mensen die niet wilden weten van een "harde brexit" zonder akkoord met de Europese Unie. Opvallend is dat nu ook ministers die wel als "brexiteer" omschreven worden en dus dachten te kunnen blijven, door Johnson de laan worden uitgestuurd.

De meest opvallende namen daarbij zijn die van Liam Fox, minister van Internationale Handel, en dus de man die de nieuwe handelsverdragen voor het Verenigd Koninkrijk moest afsluiten. Ook minister van Defensie Penny Mordaunt is door Johnson bedankt voor haar diensten. Ook zij was een voorstander van de brexit.

Minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt heeft ook zijn ontslag aangeboden.  Hij wordt vervangen door Dominic Raab. Hunt was de belangrijkste rivaal van Johnson bij de verkiezing van een opvolger voor Theresa May door de Conservatieven, maar hij had gedreigd om op te stappen tenzij hij zijn portefeuille op Buitenlandse Zaken zou kunnen behouden.

Volgens de Britse omroep BBC wou premier Johnson Hunt de post van Defensie aanbieden, maar die heeft dat geweigerd en is dus zelf opgestapt. Defensie gaat naar Ben Wallace.

Ook andere ministers zijn de laan uitgestuurd en meteen vervangen: brexiteer Priti Patel wordt de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken en Sajid Javid krijgt Financiën. Blijft wel op post: brexitminister Stephen Barclay.

Volgens de BBC zou minister van Immigratie Caroline Nokes via Twitter vernomen hebben dat ze ontslag kreeg, zonder dat ze zelfs langs geweest was bij premier Johnson. 

Dit houdt grote risico's in

Het "bloedbad" dat premier Johnson meteen na zijn aantreden aanricht in de regering kan grote gevolgen hebben. Het is normaal dat een nieuwe premier loyale mensen rond zich verzamelt en wijzigingen doorvoert, maar Boris Johnson doet dat wel erg drastisch. 

Johnson had op voorhand gezegd dat alle ministers zich akkoord moesten verklaren met een brexit op 31 oktober, met of zonder akkoord met de EU. Wie dat niet deed, zette zichzelf buitenspel. Nu blijkt dat Johnson ook fors hakt in overtuigde "brexiteers" en dus enkel zijn eigen mensen rond zich wil.

Dat kan wel tot wrevel en rebellie leiden in zijn eigen Conservatieve partij, die zo al geen meerderheid heeft in het Lagerhuis, te meer omdat de ontslagen ministers nog altijd lid van het parlement blijven.

Voormalig minister van Financiën Philip Hammond wil in het Lagerhuis over de partijgrenzen heen een front vormen om een "no-dealbrexit" te voorkomen. In dat geval sluit premier Johnson niet uit dat hij het parlement zal opschorten, maar dat kan tot nog meer problemen leiden. Kortom: Boris Johnson is fors uit de startblokken geschoten met veel ambitie, maar hij neemt ook erg veel risico's. 

Steven Decraene in Londen: "De regeringsvorming wordt een moeilijke puzzel"

Videospeler inladen...

Meest gelezen