Daklozen kreunen onder de hitte, Antwerpen zet extra hulpverleners in

Voor mensen geldt code rood van het KMI, dat wil zeggen dat iedereen best regelmatig een koele plek opzoekt. Maar voor dak- en thuislozen is dat natuurlijk niet evident. Daarom trekken er in Antwerpen extra teams van hulpverleners de straat op met water en zonnecrème. Ook zijn verschillende centra overdag open waar daklozen terecht kunnen voor koelte en verfrissing.

De extra teams worden ingezet op extreem warme dagen, net zoals in de winter wanneer het vriest. "De hulpverleners hebben altijd een rugzak bij zich met water en zonnecrème om te verdelen", zegt coördinator Piet Steenssens. "De hulpverleners kennen de mensen ook en weten wie gezondheids­problemen heeft. Deze mensen  worden van nabij opgevolgd en er wordt contact mee gehouden. De hulpverleners proberen ook de dakloze aan te sporen om mee te gaan naar een opvangcentrum, als de dakloze dat wil natuurlijk." 

Gevaarlijk 

De hitte kan voor problemen zorgen bij mensen die op straat leven. "Het grootste gevaar is er wanneer de natuurlijke reflex vermindert om beschutting te zoeken voor de hitte. Dat zien we vaak bij alcohol- of druggebruik of door de aanwezigheid van een psychisch probleem", vertelt Steenssens.

Meest gelezen