Boris Johnson is aangetreden als Britse premier: "Het werk begint hier nu achter deze zwarte deur" 

In de Britse hoofdstad Londen heeft de Conservatieve premier Theresa May plaatsgemaakt voor haar partijgenoot Boris Johnson. Die krijgt meteen de aartsmoeilijke taak om het land doorheen de brexitperikelen te loodsen.

Nog voor zijn aankomst op Buckingham Palace waar hij zijn functie zou opnemen, werd de auto van Boris Johnson gehinderd door enkele klimaatbetogers met een spandoek. De chauffeur kon de manifestatie echter vrij gemakkelijk omzeilen. In het paleis heeft koningin Elizabeth II Johnson gevraagd om een regering te vormen en hij heeft dat aanvaard. Daardoor is hij automatisch premier geworden. 

Kort daarop is Johnson naar zijn ambtswoning in 10 Downing Street gereden en heeft hij voor de deur een eerder energieke toespraak gehouden. Na drie jaar van niet kunnen beslissen, is het nu tijd om vooruit te gaan en het potentieel van het Verenigd Koninkrijk te realiseren, onder meer via de brexit of uittrede uit de Europese Unie. We moeten de Britten geven waar ze om gevraagd hebben en ervoor zorgen dat onze wetten door onze eigen verkozenen goedgekeurd worden.  

Never mind the backstop, the buck stops here

Premier Johnson haalt inspiratie bij VS-president Truman inzake verantwoordelijkheid
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Johnson wil daarover praten met de EU, maar als er tegen 31 oktober geen akkoord is, stappen we zo uit de Unie, ook zonder een deal, waarschuwde hij. Hij sluit niet uit dat dat moeilijk zal zijn, maar heeft er alle vertrouwen in het VK dat te boven kan komen en een betere toekomst kan uitbouwen met de EU en met de rest van de wereld na de brexit. Johnson kondigde ook investeringen aan in veiligheid op straat, in onderwijs en in de gezondheidszorg. 

Bekijk hier de beelden van de dag en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

"Het werk begint nu en hier"

"Al dat werk begint nu en hier achter deze zwarte deur", zei de nieuwe premier die vooral optimisme en vertrouwen in de toekomst uitstraalt en dat ook wil overdragen aan het Britse publiek. De doemdenkers zullen in hun hemd staan, beloofde hij. 

Do not underestimate this country

Premier Boris Johnson

De eerste opdracht van premier Johnson is het samenstellen van zijn regering. Een aantal regeringsleden zoals minister van Financiën Philip Hammond had eerder al ontslag genomen omdat ze niet willen werken onder Johnson. Wellicht zal de nieuwe premier ook een aantal ministers ontslaan en vervangen door getrouwen. Onder meer Dominic Cummings, de voormalige leider van de "Vote Leave"-campagne tijdens het brexitreferendum, is benoemd tot topadviseur van de premier. 

Eerder nam Theresa May afscheid

Vanmiddag had Theresa May in het Lagerhuis voor de laatste keer het vragenuurtje afgehandeld. Er werden wat beleefdheden uitgewisseld, maar de sfeer werd scherper toen de socialistische oppositieleider Jeremy Corbyn de "sociale mislukkingen" van May van de voorbije drie jaar aanviel. 

May toonde zich erg strijdvaardig tijdens haar laatste vragenuurtje als premier.

May verdedigde vinnig haar beleid, maar toen Corbyn haar de mislukking van haar brexitakkoord met de EU verweet, werd het bitsiger. "U heeft tegen het akkoord gestemd en toen ik met u wou onderhandelen, liep u weg omdat u partijpolitieke spelletjes wou spelen. U zou beschaamd moeten zijn", sneerde een boze May Corbyn toe. "Mijn tijd als politiek leider is voorbij, die van u misschien ook", voegde May eraan toe.

Mijn tijd als politiek leider is voorbij, die van u misschien ook

Uitval van premier May naar Jeremy Corbyn die haar mislukking van het brexitakkoord verweet.

Na het vragenuurtje vertrok May onder een staand applaus van de leden van haar Conservatieve fractie. May neemt overigens geen afscheid van het parlement, want vanaf morgen is ze gewoon parlementslid en ze blijft dus haar kiesdistrict in Maidenhead nabij Londen vertegenwoordigen. Als ze uit het parlement zou vertrekken, dan zou er een tussentijdse verkiezing voor haar zetel moeten komen en volgens de peilingen zou haar partij die zetel kunnen verliezen. 

Premier May is daarna teruggekeerd naar haar ambtswoning voor een lunch en het afscheid van haar regering en het personeel. In een korte toespraak voor haar vertrek wenste ze haar opvolger Boris Johnson alle succes toe. Zijn succes is het succes van heel de natie, luidde het. Ze had ook een boodschap als tweede vrouwelijke premier (na Margaret Thatcher): "alle jonge meisjes in dit land weten nu dat er geen limiet is aan wat ze kunnen bereiken".

Daarop heeft Theresa May op Buckingham Palace haar ontslag ingediend als premier bij koningin Elizabeth. Die heeft dat ontslag aanvaard. Nadien zijn May en haar echtgenoot Philip vertrokken naar hun privéwoning in Sonning, een dorp in Berkshire ten westen van Londen.

Het was een korte afscheidstoespraak met een bedankje voor het geduld van haar echtgenoot Philip.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved
Videospeler inladen...

Meest gelezen