El País: “Ook Apple laat medewerkers meeluisteren, naar opnames die gemaakt zijn met Siri”

Apple laat medewerkers van aannemers naar opnames luisteren die gemaakt zijn met iPhones of de HomePod-luidsprekers, net zoals Amazon en Google dat doen. Dat meldt de Spaanse krant El País. De grote technologie­bedrijven laten deze mensen meeluisteren om hun spraaktechnologie te verbeteren, zodat hun systemen beter begrijpen wat de gebruikers vragen.

“Siri, hoe warm is het?” Als je die vraag vandaag aan de digitale assistent van je iPhone stelde, kreeg je vandaag bijvoorbeeld te horen dat het 37 graden was. De kans bestaat echter ook dat iemand anders later te horen krijgt wat jij vandaag tegen je iPhone hebt gezegd. Apple huurt via onderaannemers namelijk mensen in die luisteren naar de opnames die gemaakt worden via Siri. 

Apple doet dus krek hetzelfde als zijn concurrenten. In april onthulde persagentschap Bloomberg dat de Amerikaanse internetreus Amazon wereldwijd medewerkers laat luisteren naar opnames die gemaakt zijn met zijn slimme Alexa-luidsprekers.

VRT NWS bracht begin deze maand aan het licht dat zoekmachinegigant Google hetzelfde laat doen met opnames die gemaakt worden met zijn slimme luidsprekers en de Assistent-app op smartphones.

In een schriftelijke reactie op de onthullingen van VRT NWS erkende Google dat er inderdaad mensen naar opnames luisteren. Tegelijk zei het bedrijf dat er maar naar zo'n 0,2% van alle audiofragmenten wordt geluisterd.

In hetzelfde bedje ziek

Na de onthullingen over Amazon en Google was het nog onduidelijk wat die andere grote speler op de markt doet: Apple. Maar El País is nu dus te weten gekomen dat het Amerikaanse technologiebedrijf zijn spraaktechnologie net op dezelfde manier optimaliseert als zijn concurrenten: het bedrijf betaalt onderaannemers die medewerkers gesprekken laten beluisteren en uitschrijven om de bekende Siri-spraaktechnologie te verbeteren.

In een reactie aan El País laat Apple weten dat de opnames niet herleid kunnen worden tot de gebruiker die ze heeft ingesproken. De gesprekken die worden opgenomen variëren volgens bronnen van El País van vragen die doelbewust aan Siri gesteld zijn tot “barbaarsheden” en intieme gesprekken die onbewust worden opgepikt door het systeem. Idem als bij Google en Amazon dus.

Meest gelezen