Facebook belooft extra privacymaatregelen na miljardenboete

De Amerikaanse Federal Trade Commission, een overheidsorganisatie die onder meer oneerlijke concurrentie moet tegengaan, legt Facebook een recordboete van 5 miljard US dollar op, omdat het bedrijf de privacy van haar gebruikers heeft geschonden. Een deal die er komt na maanden onderhandelen. Facebook zegt dat er extra controles komen op hoe er wordt omgegaan met data en privacy.

De boete van 5 miljard dollar komt er nadat het onderzoek naar Facebook in een stroomversnelling kwam na het schandaal met Cambridge Analytica in 2018. Toen bleek dat er gegevens van tientallen miljoenen gebruikers van Facebook op een onfrisse manier in handen waren gekomen van het databedrijf. Sinds 2012 onderzocht het FTC al hoe Facebook omgaat met privacy.

De Federal Trade Commission laat weten dat 5 miljard dollar de grootste boeite ooit is die wordt opgelegd aan een bedrijf dat de privacy van consumenten heeft geschonden. 5 miljard dollar is veel geld, maar om u een idee te geven wat dat betekent voor Facebook: het bedrijf maakte vorig jaar 22 miljard dollar winst. En haalde alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 15 miljard dollar.

De oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg, vertelt in een bericht op Facebook dat er 'structurele veranderingen komen in de manier waarop Facebook wordt gemaakt en het bedrijf wordt geleid'.

In een andere blogpost laat Facebook weten dat het vertrouwen van de gebruikers cruciaal is. Bovendien zegt het bedrijf dat mensen die producten bouwen boven alles gericht zullen zijn op privacy. Facebook moet ook onder meer op regelmatige tijdstippen overleg plegen het FTC en een onafhankelijke inspecteur. En er komt binnen het bedrijf een commissie die toekijkt op 'privacy'.

Meest gelezen