Videospeler inladen...

Franse parlementsleden maken "apocalypsgoeroe" Greta Thunberg belachelijk

De toespraak van de jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg in het Franse parlement heeft tot een boycot geleid door het extreemrechtse Rassemblement National en de conservatieve Républicains. Toplui van die partijen vielen hard uit naar Thunberg.

Greta Thunberg was door een aantal fracties van het Franse parlement uitgenodigd om haar visie uiteen te zetten. Dat was niet naar de zin van het Rassemblement National (de opvolger van het Front National), maar ook niet naar die van de conservatieve oppositiepartij Les Républicains. 

Die twee partijen hebben niet enkel het optreden van Thunberg geboycot, maar vielen ook hard uit naar het meisje. "Wij hebben geen goeroes van de apocalyps nodig" zei Guillaume Larrive, een van de kandidaten om de voorzitter te worden van Les Républicains. Een van zijn concurrenten voor de voorzittershamer, Julien Aubert, stelde voor om Thunberg "de Nobelprijs voor Angst" toe te kennen.

Andere commentaren omschreven Thunberg als "de vrouwelijke profeet in shortjes" en "de Justin Bieber van de ecologie". Het RN beschuldigde Thunberg van "de dictatuur van de eeuwigdurende emotie". 

Bekijk hieronder een fragment van de commentaren op de speech van Greta Thunberg: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

"Luister naar de wetenschap"

Andere partijen zoals de groenen en La République en Marche, de partij van president Emmanuel Macron, wilden wel luisteren naar wat Thunberg te vertellen had. 

Jullie hoeven niet naar ons te luisteren, maar wel naar de wetenschap

Greta Thunberg

Thunberg verdedigde zich in het Engels tegen de kritiek: "Kinderen zoals ik zijn de slechteriken geworden die politici zaken vertellen die ze niet graag horen. Wij krijgen dan onvoorstelbare haat en bedreigingen over ons heen en worden belachelijk gemaakt en voor leugenaar uitgescholden door politici en door journalisten", luidde het. 

De andere Franse partijen waren niet te spreken over de boycot, maar vooral niet over de harde kritiek van het RN en Les Républicains. "Larrive en Aubert spelen interne politieke spelletjes op de rug van de strijd tegen de klimaatverandering", beet het groene parlementslid Delphine Batho beide conservatieve politici toe. 

Bekijk hier de toespraak van Greta Thunberg:

Videospeler inladen...

Meest gelezen