Videospeler inladen...

Het ultieme zomerboek van Radio 2-coryfee Christel Van Dyck

Een boek hoort bij de zomer, zoals een fiets bij de Mont Ventoux. Maar welke titel tipt Radio 2-coryfee Christel Van Dyck om uw vakantie nog net iets memorabeler te maken?

Presentatrice Christel Van Dyck geniet van een welverdiende vakantie, voor een nieuw seizoen begint van haar Radio 2-programma "De rotonde". En bij vakantie horen boeken. "Ik heb altijd heel veel gelezen, ik kom nog uit een tijd dat mijn moeder zei: "Stop nu eens met dat lezen, uw ogen gaan nog eens kapot!". Dat heb ik nooit tegen mijn kinderen moeten zeggen", vertelt Van Dyck al lachend. "Ik moest dus buiten spelen. En dan ging ik naar buiten. Mét mijn boek."

"Ik lees heel graag literatuur uit de 19e eeuw. Dat is al zo sinds mijn tienerjaren. Dat heeft, denk ik, te maken met mijn grootvader die een hele bibliotheek Franse klassiekers had. Die bibliotheek heb ik geërfd: prachtig ingebonden boeken van Zola, Flaubert, Stendhal… Een heel deel heb ik ook effectief gelezen. In het Frans, ja. Dat doe ik nu niet meer, daarvoor ben ik te ongeduldig geworden. Uit diezelfde periode ben ik ook fan van Stijn Streuvels, Cyriel Buysse en deze Louis Couperus."

"De stille kracht" is een roman die herontdekt mag worden

Christel Van Dyck

"Couperus heb ik eigenlijk ontdekt via de middelbare school. Eline Vere, zijn bekendste roman, stond op de verplichte leeslijst en dat vond ik een fantastisch mooi boek. Daarna heb ik eerst al zijn "Haagse romans" gelezen, en dan pas "De stille kracht". Daar was ik totaal door omvergeblazen, dat is een roman die herontdekt mag worden. Ik heb mijn exemplaar uit het middelbaar - mét aantekeningen - ooit uitgeleend, en nooit teruggekregen. Dus heb ik het opnieuw moeten kopen."

Bekijk hieronder waarom Christel Van Dyck "De stille kracht" van Couperus zo sensueel vindt:

Videospeler inladen...

"Het is helemaal anders dan "Eline Vere"", legt Van Dyck uit. "Het speelt zich af op het Indonesische eiland Java, toen dat nog een Nederlandse kolonie was. De clash tussen die twee culturen die elkaar niet begrijpen en die ook niet genoeg moeite doen om elkaar te begrijpen: dat maakt het ook vandaag weer relevant."

"Het geeft een mooie inkijk in het koloniale leven uit die tijd, hoe die mensen leefden en vermengden, en neem dat laatste maar letterlijk. Echte en onechte kinderen lopen er allemaal door elkaar. Couperus is zelf ook een kind van kolonialen, trouwens, hij heeft er een hele tijd gewoond. Het zijn z'n eigen ervaringen die hij in deze roman heeft verwerkt."

Echte en onechte kinderen lopen er allemaal door elkaar

Christel Van Dyck

Christel Van Dyck vindt Couperus toch wel een vrij moedig schrijver en wijst ook op de sensualiteit van deze roman. De affaires spatten van de bladzijden, al is de erotische spanning nergens echt expliciet. Nochtans vonden zijn tijdgenoten het bijna pornografisch. De gretigheid ook waarmee Couperus een jong mannenlichaam beschrijft doet vermoeden dat hij met net iets meer dan gemiddelde interesse naar die lichamen keek. 

Maar leest zo'n roman uit 1900 nog wel vlot? "Je moet er wat tijd voor nemen", erkent Christel Van Dyck. "Alleen al die eerste zin, met al die bijvoeglijke naamwoorden. Het is een manier van schrijven die we niet meer kennen. Het vraagt een ander leesritme, maar dat vind ik in de zomer net rustgevend. Dan heb je tijd om door te lezen. Je moet in die sfeer van dat boek kunnen komen."

"Die leesmicrobe heb ik niet kunnen overbrengen op mijn kinderen, en dat vind ik heel jammer", besluit Van Dyck. "Maar een van mijn zonen schreef ooit: "ik ben opgegroeid in een huis vol boeken en dat vind ik wel fijn." En op dat zinnetje ben ik toch fier."

Zin in meer boekentips? Ga dan naar de website langzullenwelezen.be. Neus rond in de boekenkast van andere lezers en ontdek wat zij van gelezen boeken vinden. Maak zelf een virtuele boekenkast aan en geef bij elk boek je ongezouten mening en score. Volg LangZullenWeLezen deze zomer ook op Instagram, voor portretten van lezers aan zee

Meest gelezen