Alexander Dumarey

Herlees onze Hitteblog: temperatuur liep op tot 39,9 graden, hoogste temperatuur ooit gemeten in ons land

Vandaag was een historische dag, toch wat de temperatuur betreft. In Kleine Brogel in Limburg klom het kwik tot 39,9 graden, dat is de hoogste temperatuur ooit gemeten in België. Het KMI heeft voor het eerst code rood afgekondigd. Herlees ons hitteverslag van de dag.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Extra aandacht voor verkoeling voor dieren in Pairi Daiza

Videospeler inladen...

Morgen nog warmer: "Voldoende drinken en regelmatig insmeren zijn belangrijk"

Videospeler inladen...

Brandweer waarschuwt: "Niet roken en geen vuur maken in natuurgebieden"

Videospeler inladen...

Net geen 40 graden op de warmste dag ooit in ons land

Videospeler inladen...

Pas morgen zal het record in Ukkel worden verbroken

NMBS haalt dieseltreinen preventief van het spoor

De NMBS heeft de dieseltreinen tussen Antwerpen en Mol preventief aan de kant gezet wegens de hitte. Het aantal treinen tussen Antwerpen enerzijds en Hamont en Hasselt anderzijds is deze namiddag gehalveerd. Enkel de elektrische L-treinen rijden nog, de dieseltreinen werden aan de kant gezet, om te vermijden dat de motoren zouden oververhitten, is te horen bij de NMBS. De elektrische treinen worden indien mogelijk wel langer gemaakt. De dieseltreinen rijden nog tussen Mol en Hamont en tussen Mol en Hasselt, omdat daar geen alternatief is. Ook de andere dieseltreinen in het land blijven vooralsnog rijden.

Ook de Saudische nieuwszender Al Arabiya heeft interesse voor het hete Belgische weer

39,9 graden in Kleine Brogel

Op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel in Limburg is rond 17 uur 39,9 graden gemeten. Dat is een nieuwe nationaal record voor België, nadat eerder vandaag in Kleine Brogel al 38,9 graden was opgetekend. 

Code oranje voor alle Vlaamse bossen en natuurgebieden

Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft woensdag code oranje afgekondigd voor alle natuurgebieden en bossen in Vlaanderen, omdat ze erg droog zijn en er brandgevaar is. Vuur maken is verboden, de brandtorens worden permanent bemand, en bij brand rukt de brandweer versterkt uit. Volgens Filip Hubin van het Agentschap voor Natuur en Bos is het extreem warme weer een belangrijke factor voor het afkondigen van code oranje. Wat ook meespeelt is dat de weinige wind die er waait erg droog is, waardoor de natuur nog extra uitdroogt. "We vragen mensen waakzaam te zijn, en de brandweer te verwittigen als ze iets zien."

Meest gelezen