Hoe bescherm je huisdieren tegen de hitte?

Het is ontzettend warm en daar hebben niet alleen mensen last van maar ook dieren. Dierenarts Sarah Baeten uit Diepenbeek kwam vanmorgen in "Start je dag" op Radio 2 uitleggen hoe je je huisdieren het best kan afkoelen en beschermen tegen de hitte.

Het ene dier heeft meer last van de warmte dan het andere. Vooral kortsnuitige honden en katten hebben nu heel veel last. Door hun korte snuit kunnen ze de warmte minder goed kwijtraken, dus kan je ze beter binnenhouden. Dieren hebben natuurlijk wel beweging nodig, maar tussen 11 uur 's morgens en 6 uur 's avonds laat je hen best enkel buiten voor een plasje.

Gadgets

Net zoals mensen hebben dieren nood aan afkoeling. "Er zijn daarvoor heel wat gadgets op de markt zoals koelbanden en koelmatjes", vertelt dierenarts Sarah Baeten. "Vroeger zeiden ze altijd dat je een koude handdoek op je hond moet leggen, maar dat werkt niet, integendeel." Je kan je hond natuurlijk ook in een zwembadje zetten of een speciaal hondenijsje geven. "Dat ijsje maak je door hondenbrokken te weken in water en ze dan in een ijsblokkenvorm te gieten. Veel drinken is ook belangrijk natuurlijk. En je kan grote ijsblokken in het water doen om het water koel te houden."

Asfalt

Als je toch met je hond wil gaan wandelen, doe je dat best in de bossen, want daar is het aangenaam koel. Je kan je hond ook laten zwemmen. "Maar niet in stilstaande vijvers", zegt Baeten, "want dan kunnen ze de ziekte botulisme krijgen. Aan zee of in rivieren kan wel.". Ook asfalt kan je beter vermijden want dat is veel te warm voor de poten van je hond. "Als je zeven seconden je handen op het asfalt zou houden, voel je het branden. Dan weet je dat honden natuurlijk ook brandwonden op hun voetzolen zullen krijgen." 

Benchrust

Ook voor zieke dieren is het extra opletten de komende dagen. "Brakers of diarreepatiënten zijn risicopatiënten omdat ze heel veel water verliezen. Ook hart- en longpatiënten hebben het nu moeilijk. Ze krijgen benchrust, binnen in de airco om het hen zo comfortabel mogelijk te maken."

Meest gelezen