2001 AP

Hulpfonds voor slachtoffers 9/11 en zieke hulpverleners verlengd tot 2090 

De Amerikaanse Senaat heeft bijna unaniem de verlenging goedgekeurd van het "9/11 Victim Compensation Fund (VCF)", het hulpfonds voor slachtoffers van 9/11. Vorige maand gaf het Huis van Afgevaardigden hiervoor al groen licht. 

Een maand geleden moest de populaire Amerikaanse presentator en komiek Jon Stewart de Congresleden nog een geweten schoppen in de bevoegde commissie, omdat het VCF zonder geld dreigde te vallen.

De dag daarop besliste het Congres om de financiering voor het hulpfonds te verlengen. Dat fonds dekt de medische kosten van de slachtoffers en ook van de hulpverleners die na de aanslagen van 11 september 2001 in de bres sprongen.  

Deze week was de Senaat aan de beurt, waar 97 senatoren voor en 2 tegen een wetsvoorstel stemden om de compensatiebetalingen door te zetten tot 2090. Alleen president Trump moet de wet nu nog ondertekenen.

Inmiddels zijn er wellicht meer mensen gestorven aan een 9/11-gerelateerde ziekte, dan tijdens de aanslagen van 11 september 2001

Het hulpfonds werd opgericht in 2001, onmiddellijk na de aanslagen. Sindsdien keerde het al bijna 6,3 miljard euro uit aan de 2.680 gewonden en aan de families van de meer dan 2.880 mensen die omkwamen bij de aanslagen.

Bij de aanslagen van 9/11 zijn er naar schatting zo’n 80.000 hulpverleners, brandweermannen en politieagenten de slachtoffers te hulp gesneld. Zo werden ze blootgesteld aan giftig afval in de lucht, waaronder asbest, lood en verpulverd beton, dat longziekten veroorzaakt. 

Inmiddels zijn er wellicht al meer mensen gestorven aan een 9/11-gerelateerde ziekte, dan tijdens de aanslagen zelf. 

Meest gelezen