Je zal maar Stalin heten

Louis van Dievel kijkt elke week met een guitige blik naar de kleine en grote actualiteit. Vandaag: het verslavend effect van de VRT-naamzoeker, waarmee je kan achterhalen hoeveel naamgenoten je hebt. 

Ik word dus Louis genoemd. Met die naam lopen er in België 25.488 mannen rond, genoeg om een flinke gemeente of een kleine stad te bevolken. Op mijn identiteitskaart staat evenwel Lodewijk vermeld, goed voor 2.947 hits in het Belgische rijksregister. En dan mag ik mij nog gelukkig prijzen dat mijn officiële naam niet Ludovicus luidt (4.585 exemplaren). 

Met wat voor naam je door het leven moest gaan, hing in mijn geboortejaar 1953 nog altijd af van het humeur, de soepelheid en de Vlaamsgezindheid van de ambtenaar van de dienst bevolking. In dat jaar zou geen ambtenaar het in zijn hoofd hebben gekregen om mij als Lowie (2.623) of Wieter (14) in de boeken te schrijven. Wieter was wel een populaire roepnaam voor al wie Louis, Lodewijk of Ludovicus heette.

Ik haal al wijsheid uit de VRT-namenzoeker die op zijn beurt de mosterd haalt bij het Belgische statistiekbureau Statbel, een speeltje waarmee ik intussen al een halve dag zoek heb gemaakt. Maar dat komt ook omdat de namenzoeker nog op 110 volt werkt, leid ik uit de traagheid af.

Waltraut met een t

Zo weet ik nu dat er 18 mannen de naam Eustache dragen en 8 vrouwen de naam Eufrasia. Van Waltraud zijn er 132, van Waltraut met een t nog maar 14. Raar: 637 mannen staan als Adolf geboekstaafd, terwijl die naam toch al minstens 70 jaar zwaarbeladen is.

Merel was ooit een hippe meisjesnaam. 2.462 vrouwen moeten ermee leven. Terwijl er geen enkele man of vrouw Mus is genoemd. Wel heten 19 mannen Mussie, wat ook de naam is van een raar schepsel dat naar verluidt in Lake Muskrat in de Canadese provincie Ontario leeft. 

Lente was ook ooit een geliefkoosde meisjesnaam in zekere gezinnen. Daarvan zijn er 359. Vreemd genoeg heet niemand Zomer of Herfst. Winter is dan weer wel de voornaam van 30 vrouwen en 128 mannen.

Ik wist niet dat Aster zowel een mannen- (274) als een vrouwennaam (269) is. Van Indra wist ik het wel, omdat er op de VRT-nieuwsredactie ooit zowel een jongeman als een jonge vrouw om die naam streden. Tindra (5) is dan weer een exclusieve vrouwennaam.

Fidel Castro en erger

59 mannen zijn naar de overleden Cubaanse leider Fidel (Castro) genoemd, 5 vrouwen moeten met de naam Fidelina door het leven. 19 mannen heten gewoon Fideel. Voor de grap ging ik even checken of er misschien iemand Lenin als voornaam draagt. En jawel! Zestien mannen torsen dat droeve lot. Nog erger: 5 mannen zijn door hun verwekkers met de naam Stalin belast. 

Ik persoonlijk zou mijn ouders een proces aandoen en ze voor de kosten van een naamsverandering doen opdraaien. Ik zou ook smartengeld eisen en nog geen klein beetje. Voor de volledigheid: niemand heet Trotsky met zijn voornaam.

Genoemd naar een idool

Misschien minder erg, maar toch niet altijd aangenaam: een voornaam die aan het muzikale idool van je ouders is ontleend. 421 vrouwen heten Melody, 60 vrouwen heten Marva, 447 vrouwen Micha. Salim (Segers) heeft 1292 naamgenoten, Will (Tura) maar 112, hoe kan dat nu?

Gelukkig zijn er ook ouders met meer smaak: 345 Belgische kinderen dragen de naam Prince. Vijf ouders wilden hun kind zo noemen, maar botsten op een principiële ambtenaar. Hun zoon heet nu Prins. 

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen