Keverplaag in Daknamse Bossen in Lokeren

De bomen in de Daknamse Bossen in Lokeren hebben te maken met een keverplaag. De naaldbomen worden één voor één vernietigd door de letterzetkever en de dennenscheerder. “Het zijn mooie namen, maar het zijn verschrikkelijke beesten”, vertelt An De Moor die in de Daknamse Bossen woont.

De dennenbomen en sparren in de Daknamse Bossen in Lokeren hebben last van kevers. De letterzetkever en de dennenscheerder vernietigen de naaldbomen waardoor er nog weinig van de bomen overblijft. “Wij hebben recent heel ons bos moeten laten rooien omdat de sparren gedood, vernietigd en opgegeten waren door de letterzetkever”, vertelt An De Moor die in de Daknamse Bossen woont. “Daarnaast zijn ook al onze dennen aangetast door de dennenscheerder.”

Hitte

“De plaag is heel plots gekomen en de voornaamste oorzaak is de hete zomer van vorig jaar en dit jaar. Daardoor hebben de bomen onvoldoende weerstand. En de natuurlijke vijanden van de kevers, zoals de vleermuizen en de koolmezen, kunnen de bomen niet genoeg helpen om weerstand te bieden aan die afschuwelijke kevers.”

Snelle beesten 

“Jammer genoeg is er niets aan te doen en het gaat heel snel. We waren een week op vakantie en op één week tijd is een hele mooie waaiden volledig bruin geworden. De dennenscheerder tast eerst de top van de boom aan, die wordt dan bruin en dan gaat hij heel snel naar beneden. Op een week tijd was die den helemaal dood.”

Maar de plaag gaat verder dan de Daknamse Bossen: “Als je bruine naaldbomen ziet, mag je er zeker van zijn dat er kevers in zitten.”

kasto80

Meest gelezen