Mohammed VI, alias "the cool king", zit 20 jaar op de troon in Marokko

Peperdure horloges, chique maatpakken en hippe zonnebrillen. Het is niet voor niets dat Time Magazine Mohammed VI in 2006 omschreef als "the cool king". Koning Mohammed VI, nu 55 jaar, kwam exact 20 jaar geleden aan de macht in Marokko. Ondanks dat hij populair is door zijn vernieuwend beleid, laaien de protesten in het Rif-gebied op uit ongenoegen met de armoede die er heerst.  

Mohammed VI komt in 1999 aan de macht nadat zijn vader Hassan II plots is overleden. Het betekent het einde van een hard regime en het begin van "the cool king", zoals Time Magazine hem noemt in 2006. De nieuwe koning stamt af van de Alaoui-dynastie, die sinds 1666 van vader op zoon over Marokko regeert.

Mohammed VI is 35 als hij de troon bestijgt. Als hippe jonge man en liefhebber van jetskiën, golf en sportauto's is hij direct heel populair. Hij heeft gestudeerd in Europa en stage gelopen in Brussel bij voorzitterJacques Delors van de Europese Commissie. Dat er veranderingen zullen komen in Marokko, is onvermijdelijk.

In de periode dat Mohammed VI koning wordt, is hij de enige progressieve figuur in de Arabische wereld. In die tijd zijn het figuren zoals Hosni Moebarak, Moeammar Khadaffi, Bashar al-Assad en Saddam Hoessein die het voor het zeggen hebben in de rest van de Arabische wereld. Mohammed VI laat zich omringen door progressieve generatiegenoten. De politieke gevangenen en mensenrechtenactivisten, die onder zijn vader Hassan II in de gevangenis zaten, komen vrij. 

Bekijk hieronder beelden van de kroning van Mohammed VI en van zijn bruiloft met Salma Bennani (lees verder onder video):

Videospeler inladen...

De koning in Marokko is niet alleen monarch, maar heeft veel politieke en religieuze macht. Zo leidt hij ministerraden en benoemt hij een aantal sleutelfiguren binnen de regering. Op religieus vlak is Marokko gematigd. Andere religies worden erkend en er wordt geen religie opgelegd aan het volk. Maar Mohammed VI hecht ook waarde aan tradities. Zo erkent hij het Berbers als officiële taal.

Hoewel hij als koning van het volk wordt beschouwd, komt er ook kritiek op zijn levensstijl. Hij is een van de rijkste staatshoofden ter wereld. Forbes Magazine schat zijn vermogen op 5,7 miljard dollar (ongeveer 5,1 miljard euro).

Ons Instagramkanaal voor jongeren @nws.nws.nws vroeg aan Vlaamse jongeren met Marokkaanse roots wat ze vinden van de koning: 

Videospeler inladen...

Huwelijk met Lalla Salma

In 2002 trouwt hij met Salma Bennani, die niet van adel is, geen hoofddoek draagt en werkt als ingenieur. Hun huwelijk wordt live op televisie uitgezonden, wat uniek is in Marokko. Het is de eerste keer dat de vrouw van de Marokkaanse koning in het openbaar verschijnt. De vorige koning, Hassan II, deed heel geheimzinning over zijn echtgenote. Niemand weet hoe de vorige koninginnen van Marokko er uitzagen.

Op dezelfde dag als het koningspaar trouwen nog 200 koppels in Marokko en die huwelijken worden allemaal volledig betaald door de koning. Bovendien worden ze allemaal ontvangen op het paleis. Mohammed VI vertoont zich geregeld op straat onder de mensen en wordt beschouwd als een koning van het volk. 

Familierecht en economische groei

Een van de belangrijkste verwezenlijkingen onder Mohammed VI is de verandering van het familierecht, met als kernprincipe de gelijkheid tussen man en vrouw. Vrouwen krijgen meer rechten en kunnen scheiden van hun man. Polygamie wordt aan banden gelegd. Huwelijken met minderjarigen zijn verboden. Dat is zeker revolutionair en ongezien in de Arabische wereld. Op televisie verschijnen voorlichtingsfilmpjes waarin de nieuwe rechten van de vrouw worden uitgelegd.  

Andere belangrijke realisaties zijn de economische hervormingen. De economische vooruitgang heeft het gezicht van Marokko volledig veranderd. Het bbp van Marokko stijgt aanzienlijk tussen 2000 en 2013.

Een van de redenen voor de groei is de haven Tanger Med, de grootste haven van Afrika, die wordt geopend in 2007. In 2019 werd de haven nog uitgebreid waardoor er nu 3 keer zo veel opslagcapaciteit is als voordien. Op die manier heeft de koning grote spelers, zoals Renault, naar Marokko kunnen lokken.

In 2018 huldigde Mohammed VI samen met de Franse president Emmanuel Macron de eerste hogesnelheidstrein van Afrika in. De hogesnelheidstrein zou de toerismecijfers in het land weer moeten opkrikken. 

Mohammed VI en president Macron ontmoeten elkaar voor de inhuldiging van de eerste hogesnelheidstrein op het Afrikaanse continent in 2018.
AP

Marokko is onlangs lid geworden van de Afrikaanse vrijhandelzone ZLEC. Mohammed investeert en legt zijn focus vooral op Afrika. Hij ziet Afrika als een groeiende afzetmarkt en daarom is het lidmaatschap bij de ZLEC ook belangrijk. Daarnaast is Marokko het eerste Afrikaanse land dat vluchtelingen regulariseert. Zo bericht de koning tijdens een Internationale Conferentie in 2018: "Marokko verwelkomt mensen uit zusterlanden met hun verschillende religies, culturen, tradities, gewoontes en levensstijlen."

Keerpunt

In 2016 sterft Mohsin Fikri, een Marokkaanse visser uit het stadje Al Hoceïma in het noorden van Marokko, nadat hij in een vuilniswagen is geklommen. De dood van deze man ontketent protesten in het hele land.

Wat gebeurde er juist? De vishandelaar had vis gekocht om die daarna door te verkopen op straat, maar hij werd tegengehouden door de politie. Dit mondde uit in een discussie waarop de politie de handelswaar van de visser in een vuilniswagen gooit. Mohsin Fikri sprong in de vuilniswagen om zijn vis terug te nemen, maar werd geplet door het mechanisme van de vuilniswagen.

Bekijk hieronder Het Journaal van 31 oktober 2016 over de protesten van de Hirak Rif-beweging (lees verder onder video):

Videospeler inladen...

De Hirak Rif-beweging uit het noorden van Marokko protesteert al maanden vanwege haar ongenoegen over de corruptie van de regering, gebrek aan basisvoorzieningen en werkgelegenheid. Nasser Zefzafi, het gezicht van de Hirak-beweging, een controversieel figuur, wordt uiteindelijk, nadat hij een preek heeft gehouden in een moskee, veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. Het ongenoegen van de Hirak Rif blijft, maar de Marokkaanse overheid hoopt dat dit zal minderen door enkele toegevingen te doen. 

Waar is de prinses?

Sinds 2017 is Lalla Salma niet meer in het openbaar gezien. Er zijn geruchten dat het koningspaar gescheiden zou zijn, maar dat wil het koningshuis niet bevestigen. In april 2019 wordt Lalla Salma gefotografeerd op het bekende plein Djemaa el Fna in Marrakesh, waar ze samen met haar dochter iets zit te eten in een restaurantje. 

Ondanks de moeilijke situatie in het Rif-gebied, blijft Mohammed VI populair in de rest van het land. De koning weet een evenwicht te houden tussen tradities en vernieuwing. 

Meest gelezen