Videospeler inladen...

Nederlandse acteur Rutger Hauer (75) overleden

De Nederlandse topacteur Rutger Hauer is overleden. Dat meldt het Nederlandse persbureau ANP. Hauer was één van de bekendste acteurs van Nederland. Hij is 75 jaar geworden.

50-plussers zullen Rutger Hauer nog kennen als de blonde Floris uit de gelijknamige serie die eind jaren 1960 razend populair was in Nederland én Vlaanderen. Regisseur van dienst was Paul Verhoeven, met wie Hauer later vele successen zou boeken.

In 1973 scoorde Hauer op het witte doek met zijn hoofdrol in "Turks fruit", een film die bekend werd door de naaktscènes en door het bekende mondharmonica-kenwijsje dat gespeeld werd door wijlen Toots Thielemans.

Golden globe

In de jaren 1980 werd Hauer een veelgevraagd acteur in Hollywood. Zo speelde hij in kaskrakers als "Blade Runner" en "Batman begins" om de bekendste te noemen. De bekroning voor zijn carrière was een Golden Globe voor zijn rol in de oorlogsfilm "Escape from Sobibor", een prent uit 1987.

Maar daarna bleef Hauer nog hyperactief. Wie in de online database IMDB zoekt, zal bij Rutger Hauer een indrukwekkende lijst van films en series zien waaraan hij in zijn lange carrière heeft meegewerkt, zowel in grote als kleine rollen. 

Een aantal jaren geleden speelde de Nederlander bijvoorbeeld nog mee in de bekende vampierenserie "True blood" en in 2011 speelde Hauer nog een hoofdrol, als Freddy Heineken in "De Heineken-ontvoering".

Rutger Hauer is vorige week vrijdag al overleden, na een kort ziekbed. Het nieuws is vandaag pas bekendgemaakt, na een uitvaart in besloten kring.

Bekijk hier de korte bijdrage uit "Het Journaal" van 19 uur, toen het nieuws van Hauers overlijden net bekend werd:

Videospeler inladen...

Meest gelezen