Populaire bestemming bij een hittegolf: de ijsbaan in Leuven

Om aan de hitte te ontsnappen, trekken veel mensen naar de ijsbaan in Leuven. Op de ijsbaan is het zo'n 15 graden. "Ideaal om even af te koelen", klinkt het bij de schaatsers.

Op de ijsbaan in Leuven verwachten ze met deze hete dagen iedere dag zo'n 100-tal schaatsers. "Op de ijsbaan is het ongeveer 15 graden. De meeste mensen komen als het al een aantal dagen warm is, wanneer alle andere ideeën om af te koelen, zijn uitgeput", vertelt eigenaar Luc Bursens aan Radio 2 Vlaams-Brabant. 

20% meer energieverbruik dan 's winters

Om te zorgen dat de schaatsbaan niet smelt, heeft Luc een aantal maatregelen genomen. "Om kwalitatief ijs te krijgen, moeten we geregeld nieuw water op het ijs gieten. Vroeger moest dat water 60 graden zijn, wat we nadien dan moesten laten afkoelen. Door nieuwe methodes kunnen we nu ook water van 7 graden op het ijs leggen. Dat scheelt een pak in het energieverbruik. Bovendien gieten we op zulke hete dagen minder vaak water op het ijs en schrapen we het ijs ook minder vaak af." Ook zijn de enkelvoudige panelen in het dak, die buitenlicht doorlaten, vervangen door driewandige panelen, die de warmte buitenhouden. Toch verbruikt de ijsbaan nog altijd 20% meer energie dan in de winter.

"Zalig gewoon"

De schaatsers op de ijspiste genieten ten volle van de frisse temperaturen op de ijspiste. "Zalig gewoon", vertelt een mama, die met haar twee kinderen is komen schaatsen. "Het was een idee van mijn oudste zoon. Ik heb al meer dan 20 jaar niet meer geschaatst, dus dat is nog wat moeilijk, maar die temperatuur hier, wat een genot!"

Of het niet vreemd is om buiten zomerse kleren te dragen en binnen winterkleren te moeten dragen? "Nee, helemaal niet", zegt de tienjarige Anouk uit Lubbeek. "Het is vooral verfrissend. Bovendien hoef je ook geen wintertrui aan te doen. Een lange broek en een t-shirt zijn warm genoeg. Het zal wel moeilijk worden als we straks opnieuw die hitte in moeten gaan."

Klein meisje schaatst broer en zus poseren op ijspiste

Meest gelezen