Aardbeienplukkers gaan extra vroeg aan de slag om hitte voor te zijn

Ook de fruitplukkers hebben het niet gemakkelijk met deze temperaturen. Hun dagen beginnen vroeger om zo de ergste hitte voor te zijn. “Deze ochtend ben ik om vijf uur begonnen, want vanaf vanmiddag gaat het te heet zijn om aardbeien te plukken,” zei aardbeiteler Steven Schrijvers uit Hoogstraten vanmorgen in "Start je dag" op Radio 2.

“Aardbeien zijn nog moeilijker om te plukken in deze hitte,” gaat Steven verder. “Ze worden geplukt als ze zo rijp mogelijk zijn, maar door de hitte worden ze zachter en krijgen ze drukplekken. Als de aardbeien warm worden, dan geeft de plant ze moeilijker af, omdat de vrucht zijn voedselreserve bevat. We moeten dan meer moeite doen om de aardbei te plukken en dan deuken ze in.”

Hittebestendige rassen

Dat de aardbeien ook nog eens in een serre staan, maakt het allemaal nog een beetje warmer. “Gelukkig hangen de volwassen planten hoger. We gaan dus van de grond met onze aardbeien en we hangen onder de bladeren wat wel meevalt.”

Door de hitte, nemen de aardbeientelers ook steeds meer maatregelen. “We gaan op zoek naar rassen die beter tegen de hitte kunnen en ook het dak van de serre spuiten we wit zodat onze aardbeien het niet te warm krijgen.”

Meest gelezen