Pas even op met je telefoonnummer te delen via Facebook Messenger, het kan om oplichting gaan

Er gaat een nieuwe vorm van spam en oplichting rond op Facebook. Berichtjes waarin je vrienden vragen naar je telefoonnummer, kunnen vals zijn. In werkelijkheid kan het geven van je telefoonnummer veel geld kosten als je niet oppast.

"Hallo. Zou je me telefoonnummer kunnen schrijven?". Zo begint één van de berichtjes. De afzender is een vriend of vriendin op Facebook. Waarom zou je het niet doen, het gaat immers om iemand die je kent. 

Als je een antwoord stuurt, gaat het gesprek bovendien voort. Het lijkt allemaal echt, maar in werkelijkheid praat je met een computerprogramma, zoals blijkt uit de foto hieronder. De berichtjes in het grijs zijn niet verstuurd door de 'echte' vriendin.

Als je je telefoonnummer hebt verstuurd, kan je sms'jes krijgen met de vraag om geld. Al dan niet via één of andere website waar je iets moet betalen. Niet op ingaan. 

Als je spam krijgt van vrienden, kan het zijn dat er een virus op de computer van die vriend of vriendin rondwaart, maar de kans is nog groter dat die persoon slachtoffer is van phishing, internetfraude waarbij iemand gegevens probeert te verkrijgen om later te misbruiken. Dat kan bijvoorbeeld door iemand op een verdachte link te laten klikken. Zo kan je toegang krijgen tot gegevens en eventueel ook het account van die persoon.

Facebook waarschuwt om sowieso geen berichten te vertrouwen waarin wordt gevraagd om geld en ga zeker niet in op berichten waarin om je wachtwoord, persoonlijke gegevens of creditcardgegevens wordt gevraagd. En klik niet op verdachte links. Experts binnen Facebook onderzoeken de zaak.

Is je account geblokkeerd omdat je bent gehackt of omdat iemand je heeft gerapporteerd omdat je spam verstuurt, probeer dan je account te herstellen. Facebook geeft daarover meer informatie hier

Ook telefoonoperator Proximus zegt altijd extra voorzichtig te zijn met dit soort berichten. Blokkeer het nummer en doe indien nodig aangifte bij de politie en je telecomoperator als je door een bepaald nummer lastig wordt gevallen. Een aangifte bij de politie kan later helpen om eventueel je geld te recupereren.

Meest gelezen