AFP or licensors

Popster en opposant Bobi Wine stelt zich kandidaat voor Oegandese presidentsverkiezingen

In Oeganda heeft popster en opposant Bobi Wine zich officieel kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in 2021. De 37-jarige politicus heeft dat aangekondigd tijdens een bijeenkomst in de hoofdstad Kampala. De popster wil huidig president Yoweri Museveni uitdagen die al 33 jaar aan de macht is. 

"Namens het Oegandese volk daag ik u, mijnheer Museveni, uit voor vrije en eerlijke verkiezing in 2021," zei Bobi Wine tijdens een evenement in Kampala om zijn kandidatuur aan te kondigen. "Ik weet dat ik gevaar ga lopen bij het uitdagen van Museveni, maar de Oegandezen moedigen me aan dat ik de leider ben die ze willen.”

Namens het Oegandese volk daag ik u, mijnheer Museveni, uit voor vrije en eerlijke verkiezing in 2021

Bobi Wine

Bobi Wine noemt zichzelf de "getto president" van Oeganda en is een felle tegenstander van president Museveni.  In zijn nummers zingt hij over sociale rechtvaardigheid en democratie. Wine presenteert zichzelf als spreekbuis van de Oegandese jongeren die zich niet herkennen in het regime van de 74-jarige president.


De 37-jarige politicus is al twee jaar parlementslid. Tijdens zijn aankondiging heeft Wine nog geen voorstellen gedaan over hoe hij de problemen, waar het land mee worstelt zoals werkloosheid,  gezondheidszorg en onderwijs, zou aanpakken.  

(Lees verder onder foto)

Bobi Wine
AFP or licensors

Verschillende keren huisarrest en in de cel

De popster, wiens echte naam Robert Kyangulanyi is, werd verschillende keren opgepakt of onder huisarrest geplaatst. In augustis vorig jaar werd de artiest nog opgepakt omdat hij stenen zou gegooid hebben toen het konvooi van de president passeerde.

Volgens zijn vrouw en zijn advocaat werd Wine toen gemarteld in de cel. Hij zou geslagen zijn met een ijzeren staaf. In de nasleep van die aanhouding kwam de bevolking op straat, maar die betogingen werden hardhandig neergeslagen door politie en leger. Wine heeft de beschuldigingen ontkend en werd vrijgelaten op borg.

Het regime lijkt toch ongerust te zijn over de populariteit van Wine. Zo werden al verschillende manifestaties van de opposant verhinderd door de autoriteiten.

75% Oegandese bevolking jonger dan 30

Zo’n 75 procent van de Oegandese bevolking is jonger dan 30 jaar. Ze hebben dus nooit een andere president dan Museveni gekend.

Het parlement heeft ondertussen de grondwet aangepast en de leeftijdsgrens van 75 jaar laten schrappen voor presidentskandidaten. Zo kan de 74-jarige huidige president toch nog voor een zesde kandidatuur gaan. Aanhangers van de huidige president zeggen dat hij aan de macht moet blijven voor stabiliteit in het land. Tegenstanders vinden dat er te weinig positieve veranderingen zijn en willen nieuw bloed aan de leiding. 

Meest gelezen