Een vliegtuig van het Russische type A-50.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

"Rusland heeft spijt" over schending van het Zuid-Koreaanse luchtruim

Er is verwarring over de mogelijke schending van het Zuid-Koreaanse luchtruim gisteren door Russische en Chinese vliegtuigen. Volgens Zuid-Korea heeft Moskou zich verontschuldigd, maar Rusland ontkent dat. De omstreden territoriale eisen over het betrokken gebied maken de kwestie erg delicaat in Noordoost-Azië.

Gisteren maakte Zuid-Korea bekend dat een Russisch militair vliegtuig twee keer was binnengedrongen in het luchtruim. Daarbij zouden Zuid-Koreaanse vliegtuigen waarschuwingsschoten hebben afgevuurd. 

Het Russische ministerie van Defensie had toen verontwaardigd gereageerd en had ontkend dat het toestel het Zuid-Koreaanse luchtruim was binnengedrongen. Volgens Zuid-Korea heeft Rusland nu toch toegegeven dat het vliegtuig boven Zuid-Koreaanse wateren geweest is. Dat zou niet de bedoeling zijn geweest en zou het gevolg zijn van een fout bij het besturings­systeem. Dat zou nu onderzocht worden. De woordvoerder zou zich volgens Seoel bij Zuid-Korea verontschuldigd hebben voor het incident.

Dat alles komt dus uit Zuid-Koreaanse bron. In Moskou zelf wordt officieel nog altijd ontkend dat er een schending van het luchtruim is geweest. Mogelijk heeft Moskou in alle stilte Seoel willen sussen, maar niet openlijk om diplomatieke herrie met Japan te vermijden. Het incident vond plaats bij de eilandengroep Dokdo/Takeshima die door Zuid-Korea wordt gecontroleerd, maar die ook wordt opgeëist door Japan. Openlijke excuses aan Seoel zouden dan een erkenning inhouden van de Zuid-Koreaanse eisen over de eilanden. Volgens Seoel waren ook Chinese vliegtuigen betrokken bij het incident, maar ook Peking blijft bij een ontkenning.

Chinees-Russische intimidatie?

Het zou gaan om de eerste Russische schending van het Zuid-Koreaanse luchtruim sinds het einde van de Koreaanse Oorlog in 1953 waarbij waarschuwingsschoten zijn afgevuurd. Het is echter vooral nieuws omdat Rusland en China voor het eerst gezamenlijke militaire patrouilles in de lucht uitoefenen. Al meteen leidt dat dus tot een confrontatie met Zuid-Korea. 

Een F-15 van de Zuid-Koreaanse luchtmacht. Foto: Gary Emery, USAF.

Beide luchtmachten hebben de voorbije dagen gezamenlijke vluchten uitgevoerd boven de Oost-Chinese en de Japanse Zee, dus aan beide kanten van het Koreaanse schiereiland. Het incident met de Zuid-Koreaanse luchtmacht vond plaats toen een Russisch radarvliegtuig van het type A-50 (vergelijkbaar met de AWACS van de NAVO) samen met enkele Chinese jets in het luchtruim binnendrong boven de eilandengroep Dokdo/Takeshima tussen Korea en Japan. 

Om het nog complexer te maken: die eilandengroep staat onder controle van Zuid-Korea, maar wordt ook opgeëist door Japan. Tokio heeft dus inzake het incident geprotesteerd bij Rusland, China en Zuid-Korea omdat het de eilandengroep beschouwt als Japans grondgebied. 

Meest gelezen