Videospeler inladen...

Speciaal aanklager Robert Mueller: "Mijn rapport pleit Trump niet volledig vrij"

De Amerikaanse president Donald Trump wordt niet volledig vrijgepleit in het rapport dat speciaal aanklager Robert Mueller opstelde op basis van 22 maanden onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. "Dat is niet wat in het rapport staat", zei Mueller nog eens tijdens zijn langverwachte getuigenis in het Congres. 

"De president is niet vrijgepleit voor de daden die hij gesteld zou hebben." De speciaal aanklager Robert Mueller had het daarbij over de belemmering van de rechtsgang door president Trump.

De president liet, sinds de publicatie van Muellers rapport eerder dit jaar, niet na geregeld te benadrukken dat Mueller hem vrijpleit. Hij noemt het onderzoek van de speciaal aanklager vaak een "totale heksenjacht". Kort voor Muellers getuigenis tweette Trump nog eens: "Geen collusie, geen belemmering".

De aanklager beklemtoonde verder, zoals hij ook al in het rapport aanhaalt, dat een zittende president niet aangeklaagd kan worden. Hij maakte wel duidelijk dat die regel niet meer geldt zodra iemand president af is. Mueller voegde er nog aan toe dat Trump weigerde te worden geïnterviewd voor het onderzoek.

(Lees verder onder foto)

Speciaal aanklager Robert Mueller legt de eed af voor zijn getuigenis.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

In het rapport lijstte het team van Mueller verschillende pogingen van Trump op om het onderzoek te beïnvloeden. Die pogingen mislukten alleen omdat personen uit Trumps entourage die daartoe de opdracht kregen daar niet op ingingen.

"Hoewel dit rapport niet besluit dat de president een misdrijf begaan heeft, pleit dit rapport hem daarvan ook niet vrij", schrijft Mueller. In zijn getuigenis zei Mueller dat het zijn beslissing was en dat hij daarbij blijft.

Hoewel dit rapport niet besluit dat de president een misdrijf begaan heeft, pleit dit rapport hem daarvan ook niet vrij

Robert Mueller

Zijn rapport besluit verder dat hij geen bewijzen gevonden heeft voor samenzwering tussen Moskou en Trumps campagneteam, ondanks herhaalde contacten.

Later op de dag getuigt Mueller ook nog voor de commissie Inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden. De eerste getuigenis, die nu bezig is, is voor de commissie Justitie van datzelfde Huis.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...
Voorzitter van de commissie Jerrold Nadler
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen