Speelfontein in Kapellen stopt automatisch bij te warm water

Bij dit weer verkoeling zoeken kan onder meer bij speelfonteinen, maar die op het Dorpsplein van Kapellen valt soms uit. Dat heeft te maken met het veiligheidssysteem in de fontein. Als het water te warm is, stopt de fontein om te voorkomen dat er zich legionella zou kunnen verspreiden.

De gemeente probeert te verhinderen dat de legionellabacterie zou kunnen verspreiden, want daar zijn ze in Kapellen extra beducht voor. Twintig jaar geleden stierven er vijf mensen aan legionella nadat ze besmet waren geraakt op een handelsbeurs in de gemeente. "De waterkwaliteit van de fontein wordt doorlopend gecontroleerd", vertelt Burgemeester Dirk Van Mechelen. 

Controle water

"Zo is er systematisch een controle door de filterinstallatie en er worden ook ontsmettingsproducten toegevoegd. aan het water. Afgelopen nacht was het water zodanig opgewarmd, dat we de watervoorraad hebben ververst. Wanneer het water warmer dan 32 graden is, schakelt de fontein zich automatisch uit. En dat is maar goed ook, want gezondheid gaat boven alles", aldus Van Mechelen.

Verfrissing tijdens de hitte

Niet iedereen is even blij dat de speelfontein bij dit weer uitvalt. "Het is nu net de moment dat we de fontein kunnen gebruiken door het warme weer. Dan zouden ze er toch een extra filter kunnen plaatsen zodat er geen besmettingsgevaar is", reageert een man. De gemeente Kapellen hoopt intussen dat het water afgelopen nacht genoeg werd gekoeld, zodat de fontein heel de dag blijft werken.
 

Kinderen in de fontein

Meest gelezen