Tesla blijft geld verbranden terwijl er nog nooit zoveel auto’s van de band liepen

Tesla heeft in het afgelopen kwartaal een nettoverlies van 408 miljoen dollar gemaakt. Daarmee doet het relatief beter dan in de eerste drie maanden van het jaar, maar toch blijft de Amerikaanse bouwer van elektrische auto’s onder de verwachtingen presteren, terwijl de productie op volle toeren draait.

Tesla heeft tijdens het tweede kwartaal een recordproductie gedraaid:  de afgelopen drie maanden liepen er 87.048 elektrische auto’s van de band. Maar financieel heeft Tesla zijn zaakjes nog lang niet voor elkaar, zo blijkt uit de cijfers van het afgelopen kwartaal (pdf).

Het bedrijf heeft in die periode 408 miljoen dollar verlies geboekt. Dat is op zich al beter dan het verlies van 702 miljoen in het eerste kwartaal, maar daarmee presteert het bedrijf van Elon Musk toch fors onder de rooskleurige verwachtingen. Het bedrijf wijt het verlies aan ontslagen en sluitingen van winkels. 

De tegenvallende cijfers zijn ook te wijten aan de terugvallende verkoop van de S- en X-modellen, de twee oudste auto’s uit het gamma, naast de nieuwe Model 3. De S en de X zijn net modellen waar Tesla meer winst op maakt per verkochte auto. Als die modellen dus minder populair worden, daalt de algemene marge: van 20,2 procent in het eerste kwartaal naar 18,9 procent in het tweede kwartaal.

Meest gelezen