39.000 animatoren van speelpleinwerkingen bedankt met virtueel applaus

Deze zomer zijn er weer speelpleinwerkingen in Vlaamse steden en gemeenten. Jongeren zetten zich met grote aantallen in om iedere zomer op de speelpleinen te staan. Vanaf dit jaar worden zij virtueel bedankt voor hun inzet.

Bert Breugelmans van Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vindt het belangrijk dat de meer dan 39.000 jongeren die zich ieder jaar inzetten worden bedankt voor hun werk. Dit wordt vanaf dit jaar gedaan met een virtueel applaus. Iedereen kan zo’n virtueel applaus inzenden door een video op te nemen waarin je applaudisseert en de animatoren bedankt. Radiozender MNM telt live af naar het moment waarop de virtuele applausmeter vol is. Je kan zo’n video inzenden op dagvandeanimator.be.

Wat verdient het?

Als je meewerkt op een speelpleinwerking, draait het niet om het geld. Je zet je in de eerste plaats in om in de vakantie plezier te maken met kinderen en andere jongeren. Daarom word je ook beloond met een gratis middagmaal en weekendactiviteiten met de rest van de animatoren.

Wat wel opvalt, is dat je als vrijwilliger in Sint-Niklaas het minst verdient. In Haaltert wordt het meest aandacht besteed aan de vrijwilligersvergoedingen. De vergoedingscategorieën liggen er ver uit elkaar, dat is omdat onderscheid wordt gemaakt tussen een al dan niet behaald attest als animator. Iedereen kan animator zijn op een speelpleinwerking, maar als je een cursus en stage hebt gevolgd krijg je meer verantwoordelijkheden en een hogere vergoeding.

Geen speelpleinwerking in Horebeke

Niet alle Vlaamse steden en gemeenten organiseren speelpleinwerkingen in de vakanties. In Oost-Vlaanderen organiseert de gemeente Horebeke als enige geen speelpleinwerking, omdat er hier te weinig vraag naar is. Zij verwijzen wel door naar de buurtgemeenten voor speelpleinwerking. De gemeente werkt ook samen met de stad Brakel voor kinderopvang.

Meest gelezen