Animal Rights filmt varkens die sterven in vrachtwagen: "Transport op zomerse dagen moet stoppen"

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights vraagt dat dierentransport verboden wordt op hete zomerdagen. De organisatie heeft gisteren beelden gemaakt bij een slachthuis in Zele. Uit de beelden blijkt dat bij het lossen van de vrachtwagen verschillende varkens onderweg waren overleden. De vleessector vraagt in een reactie om ook nachtelijke transporten toe te laten.

Op de beelden is te zien hoe vier varkens dood onder het losplatform liggen, nadat een vrachtwagen dieren heeft gelost. De video werd gisterennamiddag gemaakt, toen het kwik lokaal naar de nooit eerder geziene hoogte van 39,9 graden steeg. Volgens Animal Rights zorgde de hitte ervoor dat de varkens stierven tijdens het transport. 

Opgelet, de beelden kunnen door sommigen als schokkend worden ervaren:

Videospeler inladen...

Varkens zweten niet

Een maand geleden, tijdens de vorige hittegolf, filmde Animal Rights ook al bij diverse slachthuizen hoe trailers met varkens en runderen in de zon stonden te wachten. Varkens kunnen slecht tegen de hitte, onder andere omdat ze niet zweten. In de natuur lossen ze dat op door modderbaden te nemen. Maar de hitte in de vrachtwagens leidt tot stress, en daardoor kunnen de dieren sterven, aldus de dierenorganisatie. 

In Nederland is de afspraak dat dierentransport stopt bij 35 graden. Dat transport is dan ook gisteren om 12 uur 's middags stilgelegd

Jen Hochmuth van Animal Rights

Animal Rights vraagt nu dat er een verbod komt op het transport van dieren op zomerse dagen. "Het is duidelijk dat boeren, transporteurs en slachthuizen geen verantwoordelijkheid nemen en deze misdaad tegen de dieren laten voortbestaan", zegt campagneleider Erwin Vermeulen.

In onze buurlanden is er wel een transport-stop op hete dagen, zegt de organisatie. "In Nederland is de afspraak dat dierentransport stopt bij 35 graden", zegt Jen Hochmuth van Animal Rights. "Dat transport is dan ook gisteren om 12 uur 's middags stilgelegd." 

Porc Meat in Zele wenst niet te reageren op de beelden. 

Vleessector wil dat dierentransporten 's nachts mogen gebeuren

In een reactie op de beelden van Animal Rights laat de Federatie van het Belgische Vlees (Febev) weten dat ook zij een oplossing zoeken voor het dierentransport tijdens een periode van hitte. Febev wil dat er ook 's nachts vervoerd mag worden, zodat de dierentransporten bij koelere temperaturen kunnen gebeuren. "Febev werkt al sinds maart 2019 aan een oplossing", klinkt het in een persbericht, "De bevoegdheid voor het wijzigen van de slachturen ligt evenwel bij het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV)".

Op 23 juli ging het FAVV akkoord met een uitzonderingsmaatregel voor de komende dagen. "Er werd beslist dat in het geval dat code rood voor de hitte wordt afgekondigd in ons land, er vroeger geslacht kan worden", aldus Michael Gore, gedelegeerd bestuurder van Febev.

Op basis hiervan kan er in de toekomst een structurele regeling getroffen worden waarbij het inderdaad verplicht wordt om vanaf een bepaalde hoge temperatuur alleen nog 's nachts te vervoeren en te slachten, bevestigt Vlaams minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts (N-VA). "We vragen vanuit Vlaanderen al langer om nachttransporten mogelijk te maken bij extreem warm weer. We zijn dan ook erg blij dat het FAVV nu ingaat op onze vraag en die van de sectoren."

De minister haalt daarnaast nog een andere oplossing aan voor het dierentransport tijdens een periode van hitte. "Ik wil ook gaan naar een ondersteuning van mobiele slachthuizen, zodat de slachtplaats naar de kweekplaats toe kan komen en er helemaal geen moeizame transporten meer nodig zijn", voegt de minister toe.

Meest gelezen