Videospeler inladen...

Boris Johnson belooft "een nieuw gouden tijdperk voor het VK"

In zijn eerste toespraak tot het parlement heeft de nieuwe Britse premier zijn ambitieuze plannen van gisteren nog eens uit de doeken gedaan. Het Verenigd Koninkrijk stapt ten laatste op 31 oktober uit de Europese Unie en er wordt massaal geïnvesteerd in de politie, in onderwijs, wonen en in de economie. De oppositie is niet onder de indruk en stoort zich aan de "zelfoverschatting" van Johnson. 

"Ten laatste op 31 oktober stappen wij uit de Europese Unie, geen maar en geen als". Zo luidde het vanochtend op de eerste kabinetsraad van de nieuwe regering in de ambtswoning van Johnson en zo herhaalde hij even later bij zijn eerste optreden als premier in het Lagerhuis. 

Premier Johnson toonde zich net als gisteren erg gedreven en straalde optimisme uit dat zijn land een brexit kan doorstaan, met of zonder akkoord met de Europese Unie. “Wij zullen geen EU-commissaris aanduiden voor de nieuwe Commissie en de Britse EU-ambtenaren die nu in Brussel en Luxemburg werken, kunnen veel beter elders worden ingezet om lucratieve handelsakkoorden af te sluiten.” 

Opvallend: net als gisteren herhaalde Johnson dat de 2,3 miljoen EU-burgers die nu in het VK wonen kunnen leven en werken zoals ze dat tot nu toe kunnen. Hij garandeert dat hun rechten verzekerd blijven en dat is een belangrijke zet in de richting van de EU die zelfs Labourleider Jeremy Corbyn kon appreciëren, al kwam die belofte volgens hem wel erg laat.

Nieuwe immigratieregeling en criminaliteit

“Ons land moet de grootste talenten van overal kunnen aantrekken en ik geloof in goed georganiseerde immigratie, iets wat het Britse publiek de voorbije jaren geëist heeft.” Boris Johnson wil een systeem invoeren zoals in Australië dat op punten gebaseerd is. Naargelang hun kwalificaties krijgen kandidaat-immigranten dan een quotering die hen al dan niet toelaat om het land binnen te komen.

Daarnaast wil Johnson ook een harde aanpak van de criminaliteit en vooral de gewelddadige misdaad. Hij belooft 20.000 extra politieagenten op drie jaar tijd en strengere straffen voor misdadigers. 

Johnson herhaalde ook zijn belofte van gisteren om massaal te investeren in infrastructuur, in scholen, in de gezondheidszorg, in de economie en in veiligheid en viel opnieuw uit tegen het doemdenken en diegenen die zeggen dat het Verenigd Koninkrijk geen grote rol meer kan spelen. Tegen 2050 zullen mensen op de huidige periode terugkijken als "het begin van een nieuw gouden tijdperk voor het Verenigd Koninkrijk", aldus Johnson.

Nieuwe gezichten in de regering

Vanochtend had Boris Johnson zijn eerste kabinetsraad voorgezeten in zijn ambtswoning. Daar waren veel nieuwe gezichten. Gisteren zijn er niet minder dan 17 ministers van de regering van Theresa May vrijwillig opgestapt of ontslagen door de nieuwe premier. Die heeft van de gelegenheid gebruik gemaakt om mensen die nauw bij hem staan, te benoemen als opvolgers. Sommige critici spreken zelfs over een "Vote Leave cabinet" of regering van mensen uit de campagne van Johnson tijdens het brexitreferendum. Zeker is dat Johnson mensen rond zich verzamelt die hij vertrouwt en die in zijn project passen. 

De belangrijkste kopstukken in de regering zijn minister van Financiën Sajid Javid (rivaal bij de opvolging van May die zich tijdig achter Johnson had geschaard), voormalig brexitminister Dominic Raab op Buitenlandse Zaken (een harde brexiteer) en Priti Patel op Binnenlandse Zaken. De erg anti-Europese Jacob Rees-Mogg wordt "Leader of the House", dat is de vertegenwoordiger van de regering in het Lagerhuis. Michael Gove, voormalig minister en ook topman van "Vote Leave" wordt belast met het voorbereiden van een "no deal brexit"; hij moet dus de economische gevolgen opvangen.

Opvallende uitzondering is Amber Rudd. Zij was "remainer" in 2016 en steunde de kandidatuur van Jeremy Hunt bij de opvolging van Theresa May, maar behoudt haar ministerpost van Werk en Pensioenen onder Johnson.

Bekijk hieronder het verslag van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen