En plots was daar flamingo-baby Ubi

Een verrassende flamingo-geboorte in de Zoo van Antwerpen. De verzorgers gunden de Cubaanse flamingogroep wat rust na de recente geboorte van kleintje Umi. Daardoor gebeurden er even geen nestinspecties. Van een mannelijke vogel die begin juli op een ei was gaan zitten, werd aangenomen dat hij op een nep-ei zat, maar niets bleek minder waar.

Flamingo-eieren zijn erg fragiel. Om breken te vermijden, worden ze in de broedmachine uitgebroed. Intussen blijven de ouders ijverig op een nepei van kalk broeden zodat hun broedzorg gestimuleerd blijft. Na het uitkippen in de broedmachine – meestal met wat hulp van de verzorgers – wordt het kuiken dan op het nest onder de ouders geplaatst.

Maar een "overijverige" flamingoman bleek wel degelijk op het ei van zijn vrouwtje te broeden, en niet op een kalkei zoals werd gedacht. Het jong kipte volledig zelfstandig uit en trok de aandacht van de verzorgers door het typische flamingo-piepgeluid te maken. “Ons hart ging sneller slaan bij deze ontdekking”, vertelt verzorgster Heidi. “Dit hebben we nog nooit meegemaakt. De naam van het verrassingsflamingootje: Ubi. “Dat past perfect bij Umi, het kuiken dat anderhalve week geleden uitkipte in de broedmachine.”

Meest gelezen