Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

EU daagt Hongarije voor het Europese Hof van Justitie wegens inbreuken op asielrecht

De Europese Commissie daagt Hongarije voor het EU-hof in Luxemburg wegens de wet die het strafbaar maakt om vluchtelingen te helpen. Ook op andere punten ondergraaft Boedapest volgens de EU het recht op asiel.

De EU-Commissie had de Hongaarse regering van premier Viktor Orbán eerder al twee keer gewaarschuwd dat de wetgeving in strijd is met de Europese wetgeving inzake asiel en met het Charter van de Fundamentele Rechten van de EU. Boedapest heeft daar niet of nauwelijks op gereageerd. Daarom wordt de zaak nu doorgeschoven naar het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

De Unie ergert zich vooral aan de wet die een celstraf van een jaar mogelijk maakt voor mensen die vluchtelingen die niet in levensgevaar zijn, helpen. Anderzijds beperkt Hongarije de toegang van vluchtelingen tot lokale en internationale hulpverleners. Ook de manier waarop Hongarije asielaanvragen weigert, stuit op ergernis in Brussel.

Vandaag heeft de Commissie overigens opnieuw Hongarije in gebreke gesteld wegens de omstandigheden in opvangkampen voor vluchtelingen aan de grenzen. Hongarije weigert om de mensen in die "transitzones" voedsel te geven en ook dat kan niet. Boedapest heeft nu een maand de tijd om op de laatste klacht te reageren. Indien dat niet het geval is, kan de EU-Commissie die zaak ook aanhangig maken bij het Europese Hof in Luxemburg.

Meest gelezen