Flashback naar 6 augustus 2003, toen ook de "warmste dag ooit" werd voorspeld

"Het KMI voorspelt morgen de warmste dag ooit." Met dat hoofdpunt opende het zevenuurjournaal van 6 augustus 2003. Spoiler alert: de 7e augustus 2003 werd niet de warmste dag ooit.

We zeggen en schrijven 25 juli 2019. Naar alle waarschijnlijkheid wordt het vandaag effectief de warmste dag ooit in ons land, met voorspelde temperaturen in de Kempen tot 40 graden en meer. Gisteren werd in Kleine Brogel al de hoogste temperatuur ooit gemeten in België: 39,9 graden. En allicht doen we daar vandaag dus nog een schepje bovenop.

Even terug naar de hete zomer van 2003. Begin augustus kreeg ons land toen ook af te rekenen met een hittegolf. "Het is 7 uur en nog altijd 35 graden buiten. En morgen wordt het misschien wel de warmste dag ooit in ons land sinds het begin van de waarnemingen in 1833. De weersvoorspellers verwachten tot 39 graden, hier en daar kan het zelfs 40 graden heet worden", horen we presentator Stef Wauters in het zevenuurjournaal van 6 augustus 2003 zeggen.

Bekijk hieronder het zevenuurjournaal van 6 augustus 2003 en lees verder onder video: 

De middag daarop in het eenuurjournaal: "We halen de voorspelde hitterecords vandaag niet". Weervrouw Sabine Hagedoren wordt "een beetje ter verantwoording geroepen" in de studio van "Het Journaal". "Er was een kans op onweer voorspeld en die kans is werkelijkheid geworden", luidde de verklaring. "Dat maakt het grote verschil in temperaturen."

Zal de geschiedenis zich herhalen vandaag? 

Videospeler inladen...

Meest gelezen