Videospeler inladen...

Fransman op flyboard slaagt niet in poging om over Kanaal te vliegen

Franky Zapata, de "vliegende man" die op de Franse nationale feestdag over de Champs-Elysées vloog met een zogenoemde flyboard, is niet geslaagd in zijn poging om het Kanaal tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk over te vliegen. Hij is in het Kanaal beland, maar is niet gewond geraakt.

Zapata vertrok iets over 9 uur aan het strand van Sangatte, in Pas-de-Calais. Hij zou er normaal gezien een twintigtal minuten over doen om de 35 kilometer tussen Sangatte en St Margaret's Bay in Engeland te overbruggen. Maar dat is dus niet gelukt: tijdens een poging om bij te tanken is hij in het Kanaal beland.

Zapata werd door duikers uit het water gehaald. Hij raakte niet gewond en was volledig bij bewustzijn. Volgens verschillende bronnen viel Zapata in Britse wateren vlak naast de boot waarop hij kerosine zou bijtanken. Toen hij wilde afdalen om bij te tanken, ontdekte hij naar verluidt een probleem aan zijn flyboard. Maar hij slaagde er niet in het op te lossen.

Zapata was toen al 18 kilometer van de Franse kust verwijderd. Die vloog hij naar verluidt tegen een snelheid van zo'n 140 kilometer per uur, op 15 à 20 meter boven het wateroppervlak.

AFP or licensors

Zapata (40), uitvinder en voormalig jetski-kampioen, wilde niet toevallig vandaag de oversteek tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk maken. Precies 110 jaar geleden stak Louis Blériot in een zelfgebouwd vliegtuig het Kanaal over. Hij was toen de allereerste die dat in de lucht deed.

Blériot deed er toen 37 minuten over om van Sangatte in Frankrijk naar Dover in Engeland te vliegen, een afstand van 43 kilometer. Het strand waarop zowel Blériot als Zapata opsteeg, is naar Blériot vernoemd.

VIDEO: Bekijk hier de beelden van het vertrek van Franky Zapata (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

200 km per uur

Een flyboard is een soort vliegend platform, aangedreven met vijf ministraalmotoren. Het toestel kan tot 200 kilometer per uur en tot op een hoogte van 2 kilometer vliegen.

De kerosine waarop het toestel vliegt, wordt opgeslagen in de rugzak van de piloot. Met die hoeveelheid brandstof kan het toestel naar verluidt een tiental minuten doorvliegen.

Frankrijk investeerde ruim een miljoen euro om de technologie in Franse handen te houden. Het moet het nieuwe, futuristische speeltje van het Franse leger worden. De vliegende soldaat, als het ware.

Zapata toonde zijn flyboard anderhalve week geleden al aan het grote publiek tijdens de militaire parade op quatorze juillet, de Franse nationale feestdag. Hij vloog toen op zijn flyboard boven alles en iedereen uit, met een wapen in de hand, en stal de show. Maar het winderige en druk bevaren Kanaal oversteken, bleek een ander paar mouwen.

Meest gelezen