PS-voorzitter Elio Di Rupo

Geheime top tussen N-VA en PS afgeblazen

Een geheime topontmoeting die vandaag had moeten plaatsvinden tussen Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) is op het laatste nippertje afgeblazen door de Franstalige socialisten. Dat schrijven De Tijd, L'Echo en La Libre Belgique. Het bericht wordt door verschillende bronnen aan Belga en aan onze redactie bevestigd.

Maandag trekken informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders naar de koning om verslag uit te brengen. De twee informateurs werken aan een preformatienota en zoeken manieren op de federale formatie uit het slop te trekken.

 Zo was er de piste om een rondetafelgesprek te organiseren met alle partijen die in aanmerking komen voor de vorming van een federale regering. Maar die piste is volgens een onderhandelaar alweer van tafel geveegd.

Een alternatieve piste, een geheime topontmoeting tussen N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Elio Di Rupo en de informateurs, is door de PS op het laatste moment afgeblazen. Dat is intussen door verschillende bronnen bevestigd. Volgens De Tijd vreest de PS dat Ecolo de Waalse coalitiebesprekingen zou verlaten, als zou blijken dat de PS toch het gesprek aangaat met de N-VA.

Preformatienota

Vande Lanotte en Reynders hebben ondertussen nog vier dagen om hun laatste gespreksronde te voeren en hun preformatienota bij te schaven. Die stellen ze dan maandag voor aan koning Filip. Daarna is het afwachten of het mogelijk is, op basis van die nota, gesprekken op te starten die kunnen leiden tot de vorming van een nieuwe regering. De kans is groot dat hetzelfde duo na maandag aan de slag blijft. Ondanks de pistes en scenario's die de voorbije twee dagen uitlekten, lijkt hun opdracht immers niet in gevaar en is er bovendien niet meteen zicht op wie de koning het veld zou kunnen insturen, met welke opdracht.

Voorlopig blijft het ook onduidelijk wat er met de Vlaamse formatiegesprekken zal gebeuren. Die formatie werd begin juli door Vlaams informateur Bart De Wever 'on hold' gezet in afwachting van meer duidelijkheid op federaal niveau. De vraag is of De Wever beide formaties ook na maandag zal blijven koppelen. Niet alle partijen zijn even gelukkig met die methode, maar één van de betrokkenen gaat er voorlopig wel van uit dat de koppeling behouden blijft. Volgens die bron zou de deadline op Vlaams niveau eerder bij de Septemberverklaring liggen (vierde maandag van september). "Ik ga ervan uit dat iedereen tegen dan wel een volwaardige regering in het zadel wil hebben", klinkt het.

Meest gelezen