Herlees onze Hitteblog: warmste dag ooit eindigt met chaos door propvolle treinen die terugkeren van de kust

Met 39,7 graden in Ukkel hebben we de warmste dag sinds het begin van de metingen achter de rug. De verzengende hitte had onder andere grote gevolgen voor het treinverkeer. In Gent-Sint-Pieters zijn 's avonds een 1.000-tal reizigers gestrand die in overvolle en veel te warme treinen van de kust waren gekomen. Ook in het station van Brugge was er chaos. Herlees hieronder onze liveblog.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

1.000-tal treinreizigers gestrand in Gent-Sint-Pieters, 7 reizigers afgevoerd naar het ziekenhuis

In het station Gent-Sint-Pieters zijn afgelopen avond meer dan 1.000 treinreizigers gestrand. De reizigers zaten in propvolle treinen die van de kust kwamen.  Intussen zijn de meeste reizigers alweer kunnen vertrekken.

Door een slechte of niet-functionerende airco en de drukte aan boord kwamen enkele mensen in de problemen. Zeven reizigers die onwel waren geworden, zijn met ambulances afgevoerd naar het ziekenhuis.  Ze verkeren niet in levensgevaar.

De hulpdiensten die massaal ter plaatse kwamen, wilden aanvankelijk geen treinen laten vertrekken omdat het veel te warm was in de treinstellen, ruim 40 graden, zo vernam VRT NWS van een reiziger.  

In Gent werd het medisch interventieplan afgekondigd. De reizigers hebben in Gent-Sint-Pieters water gekregen en werden opgevangen op veldbedjes om te bekomen van de hitte. Om iets voor middernacht meldde woordvoerder Dimitri Temmerman dat de situatie in het station grotendeels onder controle was.

“De hulpdiensten blijven wel nog even paraat omdat er nog een aantal treinen van de kust onderweg zijn naar Gent-Sint-Pieters.”  Temmerman voegt eraan toe dat de spoorwegmaatschappij er vannacht nog alles aan zal doen om iedereen op zijn bestemming te krijgen, onder andere door extra treinen in te leggen. 

Videospeler inladen...

Onweer in West-Vlaanderen

Frank Deboosere: "Dit is een gigantisch record"

Chaos in station van Brugge door overvolle treinen

Ook in het station van Brugge is het laat op de avond nog een drukte van jewelste. Treinreizigers proberen er een plaatsje te bemachtigen in overvolle treinen van de kust naar het binnenland. 

"Ik zag net volle perrons, vol met jongeren die terugkwamen van een dagje zee", zegt VRT NWS-verslaggever Trui Demaré die ter plaatse was. "De jongeren probeerden nog op treinen richting Brussel te geraken, maar bij velen lukte dat niet meer omdat de treinen propvol zaten."

Trui zag wel dat er nog een extra trein werd ingelegd van Brugge naar Brussel-Noord.

Steden kreunen onder de hitte: Wat kunnen ze eraan doen?

Het is officieel de warmste dag in ons land sinds de start van de metingen. 40,7 graden werd er deze namiddag opgetekend. In steden kan de temperatuur vaak nog hoger oplopen door het zogenaamde hitte-eilandeffect, met soms verschillen tot 10 graden in vergelijking met landelijkere gebieden. Wat doen steden eraan? "Terzake" ging een kijkje nemen in Brussel en Parijs:

Bekijk het weerbericht met Frank Deboosere

Er komt een einde aan de loden hitte van de afgelopen dagen. Die overgang zal de komende twee dagen gepaard gaan met onweer, zegt weerman Frank Deboosere in zijn weerbericht.

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Twee hoogspanningscabines ontploft: grote delen van Evergem en Ertvelde zonder stroom

Grote delen van Evergem en Ertvelde, in Oost-Vlaanderen, zitten al twee uur zonder stroom nadat twee hoogspanningscabines ontploft zijn. De cabines waren volgens de brandweer oververhit geraakt, vermoedelijk door het warme weer. Zo’n 1.500 gezinnen in 39 straten hebben geen elektriciteit meer.

Fluvius probeert nu zo snel mogelijk de elektriciteit weer te herstellen. Volgens de eerste berichten zou het nog makkelijk vier uur kunnen duren vooraleer iedereen weer stroom heeft.

Reporter Koen Wauters (in de gietende regen) over de problemen bij het spoor

Videospeler inladen...

Passagier over evacuatie uit Thalys-trein: "We moesten door één rijtuig over een soort metalen glijbaan"

Vlak voor Mechelen is een Thalystrein stilgevallen. De passagiers zijn door de brandweer uit de trein gehaald en naar een sporthal in de buurt gebracht. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen