Videospeler inladen...

Werken aan Notre-Dame stilgelegd wegens loodvervuiling: "Werknemers moeten zich beter beschermen"

De werken om de Notre-Dame in de Franse hoofdstad Parijs te stabiliseren, worden opgeschort omdat de arbeiders risico lopen op loodbesmetting. Dat hebben de lokale autoriteiten verklaard.

De beroemde kathedraal werd op 15 april getroffen door een zware brand. Er zou zeker 300 ton lood gesmolten zijn. Begin mei raakte bekend dat de loodpartikels die vrijkwamen na de brand, geen gezondheidsrisico vormen.

Maar een rapport van arbeidsinspecteurs geeft aan dat desinfecteringsmaatregelen voor werknemers op de site niet geschikt zijn en de regels niet correct worden gevolgd. Prefect Michel Cadot vraagt daarom aan de regionale directie bevoegd voor culturele zaken om de werkzaamheden op de site stop te zetten tot er voldoende beschermende maatregelen genomen zijn. Het personeel moet ook bijkomende opleidingen volgen. De opschorting zou volgens Cadot "verschillende dagen" duren.

Ook twee scholen in de buurt van de Notre Dame, die tijdens de zomermaanden als speelruimte voor kinderen waren bedoeld, hebben op vraag van de prefect gisteren hun deuren gesloten.

Onderzoekssite Mediapart berichtte eerder deze maand dat er hoge concentraties lood zijn vastgesteld in de bodem in de onmiddellijke omgeving van de kathedraal. De site beschuldigt de autoriteiten ervan het probleem onder de mat te vegen, maar de gezondheidsdiensten zeggen dat ze altijd transparant zijn geweest.

De Franse president Emmanuel Macron beloofde om de kathedraal binnen de vijf jaar weer op te bouwen, maar experts zeggen dat die deadline te krap is.

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder correspondent Frank Renout vanuit Parijs:

Videospeler inladen...

Meest gelezen