Meryl Streep met Matthias Schoenaerts in competitie op Filmfestival Venetië

"The laundromat", een Netflix-film van Steven Soderbergh over het financiële schandaal rond de Panama Papers, is geselecteerd voor de competitie van de 76e Mostra in Venetië, het oudste filmfestival van de wereld. Dat is vandaag bekendgemaakt. Meryl Streep en Gary Oldman spelen de hoofdrollen en delen het scherm met Antonio Banderas en Matthias Schoenaerts. De film neemt het in de race voor de Gouden Leeuw op tegen onder meer "Ad astra" met Brad Pitt, "Marriage story" met Scarlett Johansson, "Waiting for the Barbarians" met Johnny Depp en "J'accuse" van Roman Polanski. Met de selectie in Venetië doet "The laundromat" een goede zaak voor latere Oscarkansen.

Het festival van Venetië geldt de laatste jaren als een uitstekend lanceerplatform voor films die een gooi willen doen naar de Oscars. In 2017 won "The shape of water" de Gouden Leeuw in Venetië, en enkele maanden nadien ook de Oscar voor Beste Film. In september 2018 ging de hoofdprijs in Venetië naar de Netflix-productie "Roma", en die werd later ook bekroond met 3 Oscars.

Ook in deze 76e editie is Netflix goed vertegenwoordigd in de officiële competitie, in tegenstelling tot Cannes waar de streaming-gigant niet welkom is in de officiële selectie. "The king" is een Netflix-adaptatie van verschillende Shakespeare-stukken met Timothée Chalamet en Robert Pattinson in de hoofdrollen. Ook van Netflix is het relatiedrama "Marriage story" met Adam Driver en Scarlett Johansson. En de derde Netflix-film in competitie is "The laundromat" van Steven Soderbergh.

Schoenaerts bij indrukwekkende cast

"The laundromat" is een prestigieuze thriller over het schandaal van de zogenoemde Panama Papers: vertrouwelijke documenten die in 2015 naar de pers werden gelekt en die aantoonden dat het Panamese juridische adviesbureau Mossak Fonseca miljardairs over de hele wereld geholpen had om geld weg te sluizen naar belastingparadijzen.

De cast van "The laundromat" is bepaald indrukwekkend. Meryl Streep, Gary Oldman en Antonio Banderas spelen de hoofdrollen, en daarnaast doen ook David Schwimmer, Sharon Stone en Matthias Schoenaerts mee. Er zijn nog geen beelden beschikbaar van "The laundromat" en wanneer de film te zien zal zijn op Netflix, of eventueel een bioscoop-release krijgt, is ook nog niet bekend. Zeker is wel dat "The laundromat" met de selectie in Venetië een goede zaak doet voor de latere Oscarcampagne.

Veel supersterren, te weinig vrouwen

Er wordt veel glamour verwacht op de rode loper in Venetië. Competitiefilm "Ad astra" is een sciencefiction-epos met Brad Pitt in de hoofdrol, "Waiting for the Barbarians" is een literatuurverfilming met Johnny Depp. Een opvallende titel in de competitie is "Joker" met Joaquin Phoenix in de titelrol: de slechterik uit de Batman-reeks die eerder al vertolkt werd door Jack Nicholson en de betreurde Heath Ledger.

In totaal zitten er 21 films in de competitie in Venetië, slechts twee daarvan zijn door vrouwen geregisseerd. De komedie "Babyteeth" is het regiedebuut van de Australische Shannon Murphy. Uit Saudi-Arabië komt "The perfect candidate" van Haifaa Al-Mansour: zij vertelt het verhaal van een vrouwelijke dokter met politieke ambities, wat niet evident is in haar uiterst conservatieve land.

Controversieel wordt wellicht de komst van Roman Polanski naar Venetië. Polanski werd vorig jaar verbannen uit de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die de Oscars uitreikt, omdat hij in de VS nog altijd beschuldigd wordt van zedenfeiten. In Venetië doet hij dit jaar een gooi naar de Gouden Leeuw met "J'accuse", een film over de beruchte, antisemitische Dreyfus-affaire aan het eind van de 19e eeuw in Frankrijk.

Gouden Leeuwen

Het 76e filmfestival van Venetië loopt van 28 augustus tot 7 september. Het festival sluit af met de wereldpremière van de thriller "The burnt orange heresy" met Mick Jagger en Donald Sutherland in de hoofdrollen.

Levende legende Julie Andrews en de Spaanse topcineast Pedro Almodóvar zullen op de slotceremonie een ere-Gouden Leeuw krijgen voor hun hele carrière.

Meest gelezen