Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Parijzenaars ontvluchten eigen huis wegens ondraaglijke hitte

Ook Frankrijk wordt opnieuw getroffen door extreme hitte. In de hoofdstad Parijs toonden de thermometers gisteren rond middernacht nog een zinderende 33 graden. Voor Parijzenaars die in kleine appartementjes op de bovenste verdiepingen wonen, wordt het stilaan een hel.

Parijs is een dure stad om te wonen. Nogal wat - veelal jongere - mensen kunnen zich niet meer dan een klein appartement net onder het dak veroorloven. En daar lopen de temperaturen tijdens deze hittegolf bijzonder hoog op.

De 21-jarige Clémence, productieassistente van beroep, woont in een studiootje van 15 m² op de 6e verdieping. Zij beleeft moeilijke nachten. Le Parisien tekende haar getuigenis op. Enkel tussen 4 en 6 uur 's ochtends, wanneer het wat minder heet wordt, kan Clémence eventjes naar adem happen en de ogen wat sluiten.

Begin deze week pakte ze haar bagage en vertrok ze naar een vriendin die een appartement bewoont op het gelijkvloers. "Toen ik zag dat de temperatuur bleef stijgen, ben ik zonder verpinken vertrokken. Ik moet toch een beetje kunnen rusten, ik werk overdag."

Even verderop in het 17e arrondissement houdt ook Alexandra het niet meer vol. "Het wordt onhoudbaar", zegt de vrouw die nochtans uit de mediterraanse stad Marseille komt. Ook zij overweegt nu bij vrienden te gaan logeren. "Tot nu kon ik me wat behelpen met een natte dweil voor het raam. Maar het helpt niet meer. Bovendien moet ik de metro nemen naar het werk 's ochtends, een vol metrostel en geen airco. Ik kan geen moment meer ademhalen."

Op hotel

Anderen zoeken hun heil in hotels. "Ze komen rond 22 uur met een zak kleren en zeggen ons Goeienavond, we zijn buren en we kunnen niet meer. Heeft u een kamer met airco?", vertelt een hotelreceptionist uit het 15e arrondissement. Een fenomeen dat wordt bevestigd door de hotelsector. "Elke dag worden enkele kamers bezet door mensen die de hitte niet meer aankunnen."

Al heeft dat natuurlijk ook een prijskaartje. De 39-jarige Ronan zou ook zijn "snelkookpan" waar hij woont willen ontvluchten om te kunnen slapen. "Maar op dit moment vind ik nergens een kamer beneden de 100 euro. De uren slaap zijn duur dezer dagen."

Meest gelezen